Zet je feestmaal extra in de verf met witte Bordeaux!
Food
juni 30, 2017

Zet je feestmaal extra in de verf met witte Bordeaux!

Met de feestdagen noden de consumenten meer dan ooit een Bordeaux-wijn aan de dis: voor Kerstmis en met de jaarwisseling zijn deze wijnen de ideale tafelgenoot bij een feestmenu, van het voorgerecht tot het dessert. De Bordeaux-appellaties worden speciaal gewaardeerd voor hun rode wijnen die hun faam al lang bewezen hebben. Maar hoewel Bordeaux vooral bekend is door de productie van karaktervolle rode wijnen, is de streek ook een uitstekende terroir voor witte droge en dessertwijnen. Een Entre-Deux-Mers of een Bordeaux, fris en fruitig, een droge Graves met zijn complexe aroma’s, of een Sauternes dessertwijn, diep en krachtig, er is keus te over om de ideale witte wijn te selecteren die het feestmenu optimaal kan begeleiden. Het is dan ook kinderspel om het feestmaal van A tot Z te serveren met witte wijnen uit de regio van Bordeaux: bij gevogelte, bij vis, bij een kaasplateau et zelfs bij het traditionele dessert, de “bûche de Noël”, het boomstammetje, steeds weer kunt u uw disgenoten verrassen met een witte Bordeaux!
Kalkoen, kapoen of hoen: bij wit vlees hoort witte wijn

Gevogelte staat traditioneel op ons Kerstmenu en kan op tal van manieren bereid worden. Gevulde kalkoen in de oven, in zijn geheel of al in sneetjes, komt ideaal tot zijn recht met een vrij krachtige droge witte wijn zoals een Graves of een Pessac-Léognan: deze wijnen bieden een opmerkelijke aromatische intensiteit dankzij de combinatie van enerzijds een fruitige en bloemige toets en anderzijds houtige gerookte noten door de rijping op fust, die uitstekend samengaat met wit vlees.

Foto: chef Simon, Le Monde

Onze suggesties:

Kalkoen of kapoen geroosterd met oergroenten

Gevulde Kerstkapoen

Gevogelte gevuld met foie gras

 

Ziltige aroma’s en witte wijn: frisheid gegarandeerd!

Kerstmis is ondenkbaar zonder een feestelijke plateau zeevruchten! Vooral oesters zijn niet weg te denken uit het feestmaal: de heerlijk zilte noten gaan perfect samen met de aangename frisse fruitigheid van een Entre-Deux-Mers. Over het algemeen zijn deze elegante witte wijnen van de appellaties Bordeaux, Côtes de Bordeaux en Entre-Deux-Mers uitstekend te combineren met de ziltige aroma’s van schaal- en schelpdieren. Bij het kerstmaal is de sint-jakobsschelp ook een welkome gast. Het fijne vlees met een toets van hazelnoot is altijd een licht en geraffineerd voorgerecht, of je ‘m nu cru, gekookt of gebakken serveert. Schenk er een frisse aromatische witte Bordeaux bij of een witte bewaarwijn zoals een Graves. Met zijn complexe aroma’s gaat hij ideaal samen met de nobele smaak van de sint-jakobsschelpen. Wild en gevogelte worden op het feestmenu steeds meer vervangen door vis, een delicaat en geraffineerd gerecht. Afhankelijk van de bereiding kan een visgerecht geserveerd worden met een frisse witte Côtes de Bordeaux of Entre-Deux-Mers of met een krachtige aromatische witte Graves of Pessac-Léognan, bijvoorbeeld bij een vis in saus.

Onze suggesties:

Tartaar van Sint-Jakobsvruchten met citrus

Zonnevisfilet met algenboter en citroen

Sint-Jakobsvruchten met clementines

Foto: Elle

Een vegetarisch feestmenu, extra feestelijk met witte Bordeaux

Vis noch vlees, maar wel een 100% vegetarisch feestmaal! Een menu met granen, fruit en groenten geeft Kerstmis een extra feestelijke toets. Speel op safe en begeleid je feestmaal door een droge witte wijn of dessertwijn. Een droge witte wijn met een frisse noot, zoals een Bordeaux, een Côtes de Bordeaux of een Entre-Deux-Mers, gaat uitstekend samen met de meeste groentebereidingen. Een rijke gestructureerde witte wijn is ideaal bij bereidingen zoals een risotto of een soufflé en bij extra feestelijke producten zoals truffels. Om de maaltijd af te ronden komen zoete wijnen uitstekend tot hun recht bij vruchtendesserts, van een volle zachte wijn zoals een Premières Côtes de Bordeaux of een Graves de Vayres tot een dessertwijn zoals een Sauternes of een Saintes-Croix-du-Mont.

Foto: Angelique Roussel, Elle

Onze suggesties:

Velouté van rode lenzen en pompoen

Risotto van artisjok in een bouillon van knolselder en zwarte truffel

Bavarois van peer en soja

Witte wijn en kaas: altijd een winnend team

Hoewel we traditioneel rode wijn zouden drinken bij kaas, komen witte wijnen eigenlijk beter tot hun recht bij een kaasplank. Droge, lichte en fruitige witte wijnen worden aanbevolen bij geitenkaas terwijl witte dessertwijnen ideaal gecombineerd worden met blauwschimmelkazen. Droge witte wijnen, een Graves of een Pessac-Léognan, zijn de beste bondgenoten van harde kazen zoals Cantal of Beaufort.

Feestelijke desserts: witte wijn voor het Kerstmaal van de gourmet

Om het feestmaal af te sluiten met een positieve noot moet de juiste wijnmatch gevonden worden voor het nagerecht. Voor een Kerststronk met rood fruit kiest u bij voorkeur een zachte zoete witte wijn, zoals een Graves Supérieures met een citrus- en perziktoets of een dessertwijn die ook uitstekend combineert met bereidingen op basis van chocolade.

Foto: Marie Claire maison

Onze suggesties:

Lichte buche met fruit

Macarons van litchi en framboos

Marquise met chocolade en sesamzaad

DISCOVER MORE

Lexicon U

Onze know-how

Verhouting

Lexicon A

Lexicon H

Onze know-how