De Selectie Bordeaux 2018 is er!
Nieuws
juli 17, 2018

De Selectie Bordeaux 2018 is er!

Eindelijk wordt ons geduld beloond, want de wijnen van de Selectie Bordeaux 2018 zijn bekend! Onze 18-koppige jury van wijnprofessionals heeft haar oordeel geveld. Ontdek de wijnen die ze selecteerden voor uw aperitieven, barbecues en festiviteiten. Het wordt gegarandeerd een jaar dat bruist van plezier!

De wijnen van Bordeaux: Pomerol, Saint-Émilion, Entre-deux-Mers, Clairet… Er bestaan zoveel verschillende en rijke variaties dat we soms maar moeilijk kunnen kiezen! Wist u dat de wijngaard van Bordeaux maar liefst 65 wijnappellaties met 12 druivensoorten telt? Het bijzondere aan bordeauxwijnen is dat ze grotendeels het resultaat zijn van een assemblage van meerdere druivensoorten, zoals merlot, cabernet of malbec voor rode wijnen.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat we in de supermarkt maar moeilijk kunnen kiezen tussen een soepele en fruitige rode wijn zoals een fles merlot en cabernet) of een Crémant van Les Cordeliers (100% cabernet franc). En welke wijn haalt u in huis voor Vaderdag? Een ronde en gestructureerde saint-émilion van Château La Marzelle of een volle pessac-léognan van Lagrave Martillac?

Dankzij de Selectie Bordeaux 2018 hoeft u niet meer te twijfelen en vliegt u als een pro door het grote aanbod van de Bordeauxstreek!

Wijnen selecteren: hoe gaat dat in zijn werk?

Zoals elk jaar brachten we de beste wijnspecialisten van het land bij elkaar. In een ontspannen en leuke sfeer proefden onze 18 juryleden geblinddoekt meer dan 400 wijnen en gaven er commentaar bij. Aan het einde van de degustatie kozen ze de wijnen die volgens hen de beste prijs-kwaliteitverhouding hebben en deelden ze hun favorieten.

Het resultaat? Een selectie van 70 wijnen van alle kleuren… meer dan voldoende dus voor alle smaken en gelegenheden. Bovendien zijn al deze wijnen maar tussen 4 en 25 euro verkrijgbaar!

De jury: een vrolijke bende

Maak kennis met de 18 onafhankelijke wijnprofessionals van over het hele land, die samen de jury voor de Selectie 2018 vormen.

De voorzitster van de jury is dit jaar Sepideh Sedaghatnia. Sepideh is sommelière en eigenares van de Antwerpse wijnbar ‘Divin by Sepi’. Als jurylid van het programma ‘Mijn pop-uprestaurant’ op VTM zag u haar wellicht al eens op tv!

Het opvallende duo Eric Boschman en Marc Roisin kent u dan weer misschien van ‘Roadfrit’, een reeks Belgische gastronomische roadtrips. Eric is een vaste waarde in de Belgische wijnwereld en vertegenwoordigt zijn passie via alle media: pers, radio, televisie en op zijn eigen website. Marc richtte de website VinoGusto op, organiseert wijntoeristische reizen, geeft wijnopleidingen en -advies.

Ook Vicky Corbeels is geen onbekende… Deze jonge maître-sommelier werd in 2015 tot ‘Wine Lady of the Year’ verkozen. Als wijnconsulente bij ViConsult deelt Vicky haar voorliefde voor wijn met het hele land. En dat vinden we een goede zaak! 

En dan is er nog Jens De Maere, een populaire jonge Vlaamse blogger die zich met zijn pen richt tot al wie graag eet en drinkt. Hij heeft een passie voor reizen, gastronomie en wijn, en deelt zijn ervaringen op zijn blog BelgianWino.

Olaf Leenders is sommelierconsulent en geeft wijnopleidingen. Hij schrijft voor de blog Vinama en maakt ook deel uit van de jury voor het Oenovins en het magazine Revue des Vins de France

Isabelle Audouin is afkomstig uit Blaye en groeide op in de wijnwereld. Ze begon aan haar wijncarrière in de wijnkastelen van Bordeaux. Tegenwoordig geeft ze les en is ze consulente voor sommeliers en in wijntoerisme.

Dirk Rodriguez en Marc Vanel zijn respectievelijk hoofdredacteur en coördinator van de wijnbijlage Essentielle Vino! van La Libre en La Dernière Heure, alsook van de wijnbijlage DM-VINO van De Morgen. Marc schrijft op zijn blog ook over de actualiteit uit de wijnwereld.

Kris Van de Sompel is wijnadviseur en doceert vinologie in de beste hotelscholen van Vlaanderen. Hij leidt het hele jaar door de toekomstige Belgische sommeliers op.

Fabrizio Bucella werd geboren in Milaan, maar woont tegenwoordig in Brussel. Hij is sommelier en directeur van de degustatieschool Inter Wine & Dine. Daarnaast is hij ook journalist voor de Huffington Post en schrijft hij voor de magazines Revue des Vins de France en Revue des oenologues.

We vervolledigen onze jury met Stefaan Van den Abeele, directeur van Wine & Dine consultancy; Gauthier Louwart, eigenaar van de Luikse wijnbar Le Verre Bouteille; Glen Ramaekers, sommelier en chef in het populaire Brusselse restaurant Humphrey; Jasper Van Papeghem, winnaar van de wedstrijd ‘Best Sommelier of Belgium 2017’ en sommelier in het Brugse restaurant De Jonkman**; Julien Stephant, inkoper bij de Brusselse wijnbar Etiquette Wines; en last but not least Ona Rombaut, sommelière en zaakvoerster van de Gentse wijnbar ONA, gespecialiseerd in biowijnen.

De favorieten van de juryleden

Elke wijn van de Selectie 2018 kon onze juryleden duidelijk bekoren. Dat merkt u meteen wanneer u hun commentaren leest. Maar de ene wijn wist de jury al wat meer te overtuigen dan de andere. Ontdek hieronder de favorieten van de jury van 2018!

Een bordeauxwijn als aperitief

Niks beters dan bellen en bubbels! De Crémant de Lisennes laat het hart van Sepideh, Dirk en Stefaan sneller slaan:

“Frisse en speelse schuimwijn die naar bloesems en ananas ruikt. Heel zuiver met een romige mousse, goede structuur en prima afdronk. Mooi aperitief!”

Verkrijgbaar bij Ambrosius in Koksijde.

Drinkt u al eens graag een droge, pittige en fruitige witte wijn? Probeer dan eens de Francs-Côtes de Bordeaux Ad Francos Les Pierres Blanches, de favoriet van Marc Roisin, Jasper en Marc Vanel:

“Een heerlijke wijn voor tal van gelegenheden: fruitig, charmant en vlot, met een vleugje hout en een mooie finale met een verrassend kruidig accent.”

Verkrijgbaar bij Rob in Brussel.

Of houdt u toch meer van een ronde en gestructureerde rode wijn? Kies dan voor de Château Bellevue van de appellatie Lussac Saint-Emilion, die de harten van onze juryleden Gauthier, Julien en Marc Vanel wist te veroveren:

“Een wijn die in de smaak valt bij een groot publiek, maar daar is niets mis mee. Toch niet wanneer hij zo sappig, krokant en fruitig smaakt als deze.”

Verkrijgbaar bij Le Verre Bouteille in Luik.

Welke bordeauxwijn past bij een barbecue?

Grillades en barbecuevlees smeken om een rode wijn. De soepele en fruitige Bordeaux Supérieur van Château Puy Laborde wist Sepideh en Dirk te overtuigen:

“Alleen al de geur is fantastisch! Fraaie impressies van kersen met mediterrane kruiden en viooltjes. Een wijn met persoonlijkheid, perfect in balans.”

Verkrijgbaar bij Delhaize.

Maar ook de ronde en gestructureerde Côtes de Bordeaux van Château Floréal Laguens viel bij Glen en Jasper bijzonder in de smaak. Dit zeiden ze erover:

“Een sappige wijn, fruitig, vlezig en discreet. Niet zwaar maar met toch voldoende body. Interessante en vlotte wijn. Gouden tip voor bij de barbecue.”

Verkrijgbaar bij Delhaize.

Als u voor een visbarbecue gaat, probeer dan eens de Entre-deux-Mers van Château La Motte du Barry, een product uit de geïntegreerde landbouw dat Gauthier, Glen en Jasper deed zwichten:

“Complex met veel van alles: ananas, mango, brioche, karamel … Een gastronomische wijn met een verbluffende finale. Overgieten in een karaf mag.”

Verkrijgbaar bij Le Verre Bouteille in Luik.

Feest met bordeauxwijnen

Wat zou een feestmaal zonder wijn zijn? Onze juryleden stonden te springen om deze bordeauxwijnen te proeven.

Laat u betoveren door de frisse noot van de roséwijn van het Château de Lisenne. Hij is niet alleen biologisch, maar ook de favoriet van Eric en Gauthier:

“Elegant, zuiver en met heel veel vers fruit! Een karaktervolle rosé met hints van aardbeien, rond van smaak, super evenwichtig, fris en geraffineerd.”

Verkrijgbaar bij Ambrosius in Koksijde.

Nog een andere biologische wijn is de frisse en lekkere Clairet de Riou de Thaillas, die Julien, Glen en Jasper naar meer deed verlangen:

“Puur raffinement voor deze clairet! Fruitig, kruidig en een tikje gebrand in de geur. De smaak is heel evenwichtig, zacht en elegant. Een topper!”

Verkrijgbaar bij Wijnimport Couvreur dichtbij Leuven.

In de top van onze jury staan meerdere rode wijnen. Zo is de Montagne-Saint-Emilion La Veille des Landes de favoriet van Marc Roisin, Sepideh en Dirk:

“Uiterst gracieuze Saint-Emilion die fris, fruitig, sappig, fijn en complex is. En dan hebben we het nog niet over de fraaie lengte gehad. Een feest!”

Verkrijgbaar bij Rob in Brussel.

De voorkeur van Julien, Sepideh en Dirk gaat dan weer uit naar de Saint-Emilion Grand Gru van Riou de Thaillas uit de biodynamische landbouw.

“Intense en complexe geur. De smaak is zacht maar ook vol en krachtig met een fijn tannineraster. Een wijn om mee uit te pakken. Top bij lamsvlees.”

Verkrijgbaar bij Etiquettes Wines in Brussel.

En nog een andere Saint-Emilion Grand Gru kon drie van onze juryleden bekoren: La Fleur de Badette van het Château Badette. Lees hier wat Kris, Eric en Gauthier over deze wijn zeggen:

“Ragfijn van geur, boordevol finesse, maar ook de smaak is elegant en geraffineerd. Ideaal voor de liefhebbers van complexe, fijne en subtiele wijnen.”

Verkrijgbaar bij B&C° Wines te Kortrijk, bij Wijnhandel Debrabandere te Wielsbeke, en op de website Bottle Advice.

De kracht en de intensiteit van de Medoc van Château Castera zorgden bij Glen, Jasper en Fabrizio voor weke knieën:

“Rijpe kersen, zwarte bessen, leder, chocolade, koffie, prachtig verweven hout. Kortom, alles wat een goede Médoc moet hebben. Totale harmonie!”

Verkrijgbaar bij Chacalliwines in Antwerpen.

Houdt u van zachte wijnen? Dan zal u, net zoals Vicky, Eric en Gauthier, ongetwijfeld betoverd worden door de Graves Supérieures van Château de Monbazan:

“Heerlijke geur van gekonfijt fruit, met onder meer abrikozen en nectarines. Maar nog verbluffender is de smaak, want heel evenwichtig en superfris.”

Verkrijgbaar bij Proef de Passie in Ninove.

Of ga voor de favoriet van Eric, Gauthier en Isabelle: de Sauternes Marlenes.

“Fris en bijzonder evenwichtig, deze feestelijke en stijlvolle Sauternes. Zoet maar met voldoende zuren waardoor de fles sneller leeg is dan verwacht!”

Verkrijgbaar bij Rob in Brussel.

Kan u er maar niet genoeg van krijgen? Ontdek dan hier alle wijnen van de Selectie Bordeaux 2018!

DISCOVER MORE

Doe eens Bordeaux cadeau!

Happy potluck tips van twee trending food bloggers!

Jouw Bordeaux zomer ‘on a budget’