HET KLASSEMENT VAN DE CRUS ARTISANS DU MÉDOC

44 crus artisans van de AOC Médoc

De geschiedenis van deze classificatie

In de Médoc bestaat de benaming ‘crus artisans’ al meer dan 150 jaar. Deze kleine wijndomeinen waren meestal in het bezit van ambachtslieden: kuipers, wagenmakers of hoefsmeden.

 

Het begin

In 1989 wordt deze onderscheiding nieuw leven ingeblazen met de oprichting van de vakvereniging: Syndicat des Crus artisans du Médoc. Het gaat hier om kleine tot middelgrote onafhankelijke bedrijven waar de baas van het bedrijf daadwerkelijk deelneemt aan het beheer van zijn wijngaard, AOC wijnen produceert en zijn productie gebotteld verkoopt op het wijnkasteel.

 

De criteria

De kwaliteit en de waarde van de wijnen geproduceerd op kleine domeinen (minder dan 5 hectaren) in de acht appellations van de Médoc: Médoc, Haut-Médoc, Listrac, Moulis, Margaux, Saint-Julien, Pauillac en Saint-Estèphe.

 

Bijzonder kenmerk

In 1994 herstelt de Europese regelgeving deze benaming in ere en geeft toestemming om ‘cru artisan" te vermelden op het hoofdetiket.t regelmatig herzien: sinds 2010 wordt jaarlijks in september de officiële selectie gepubliceerd.ssificatie, gepubliceerd op 6 september 2012, is het resultaat van een nieuwe procedure die geheel onder de autoriteit van het INAO is geplaatst, met medewerking van het ministerie van landbouw en consumptie.atieniveau zonder hiërarchie. Deze classificatie is nooit herzien.

DE SELECTIE

44 domeinen werden in 2012 in een publicatie in het Journal officiel geklasseerd. De lijst wordt elke tien jaar herzien.

ONTDEK MEER

Druivenrassen

ONS TERROIR

Wijnjaren

ONS TERROIR

Bordeaux met de fiets

NIEUWS