Oenotoerisme

De wijnroute

Wie de Bordeaux wijnen graag wil leren kennen, trekt het best naar de streek voor een echte ontdekkingsreis. Met 4,3 bezoekers per jaar, waarvan 31% toeristen uit het buitenland is de Gironde met voorsprong de populairste bestemming voor oenotoerisme in Frankrijk. Een bezoek aan de wijngaarden en de mogelijkheid de wijnen te proeven en aan te kopen vormen de belangrijkste redenen waarom toeristen naar Bordeaux trekken. Naast de vele websites rond oenotoerisme die je online kan vinden, hebben ook meer en meer wijnkastelen hun eigen website waar ze toeristen uitnodigen om ( vaak op afspraak) het kasteel te bezoeken.

De toeristische routes zijn talrijk en verspreid over de volledige regio.

Wat je er kan ontdekken?

De Bordeaux route, toegangspoort tot de wijnstreek

trekt voor haar erfgoed dat is opgenomen op de werelderfgoedlijst van Unesco en voor haar levenskunst. Haar Cité du Vin rijst op als een vuurtoren die uitkijkt over de Garonne. Ga op ontdekking uit van de Bordeaux en Bordeaux Supérieur wijnen: rode, rosé, clairet, droge witte, zoete witte en mousserende wijnen, die elk een appellation vormen. Wist u dat alle wijndomeinen deze wijnen produceren?

www.planete-bordeaux.fr

Office du Tourisme

12 cours du XXX juillet

33080 Bordeaux Cedex

+33(0) 5 56 00 66 00

www.bordeaux-tourisme.com

De chateauroute: Médoc

Bezoek het hart van de Médoc, de prachtige streek tussen de Atlantische oceaan en de monding van de Gironde. Hierk krijg je de kans om meer dan 1001 renommeerde en minder bekende Chateaus te ontdekken. Wilt je alles weten over de creatie van een grand cru classé? Kennismaken met de eigenaars van een cru bourgeois? Of genieten van de rust van het Ile de Patiras? Ga dan naar Margaux, Saint-Julien, Listrac, Pauillac…

www.medoc-bordeaux.com
www.maisonduvindemargaux.com
www.moulis.com
www.pauillac-medoc.com
www.vins-saint-estephe.com
www.saint-seurin-de-cadourne.fr

De Wijngaardenroute: Blaye & Bourg

Bezoek de rechteroever van de monding van de Gironde. Je ontdekt er heuvelachtige wijnlandschappen, dorpen van lichte steen, romaanse kerken, archeologische vindplaatsen en aantrekkelijke havenstadjes. De streek zal je betoveren, net als haar heerlijke wijnen.

www.vin-blaye.com

www.cotes-de-bourg.com

De Erfgoedroute: de Libournais-regio

Bezoek de rechteroever van de Dordogne met zijn wereldberoemde en eeuwenoude wijndomeinen. Stort je in het legendarische avontuur van Saint-Emilion, opgenomen op de werelderfgoedlijst van Unesco. Zet je tocht voort naar Montagne, Pomerol, Fronsac of de Côtes de Castillon: parels in wording. Geloof ons, het uitzicht vanuit deze valleien is simpelweg magnifiek.

www.vins-saint-emilion.com
www.montagnesaintemilion.com www.vins-pomerol.fr
www.lalande-pomerol.com
www.vins-fronsac.com
www.castillon-cotesdebordeaux.com
www.cotesdefrancs.com

De Bastideroute: Entre-Deux-Mers

Bezoek het grootste wijngebied van de Bordeauxstreek: Entre-Deux-Mers. Twijfel je tussen rood, wit, clairet of liquoreus, houd je van de historische sfeer van typische kleine dorpjes, voel je je geïnspireerd door Montaigne en Mauriac en trekt de schitterende abdij van Sauve Majeure je aan? Geef je dan over aan dit gebied vol mooie wijnverrassingen.


www.vins-entre-deux-mers.com
www.bordeaux-haut-benauge.com

www.maisondesvinsdecadillac.com
www.gravesdevayres.fr

De Graves en Sauternais route

Bezoek het zuiden van de Bordeauxstreek en laat je leiden door de Garonne en haar onmetelijke beschermde dennenbossen. Maak een tussenstop bij het chateau van Montesquieu en beleef een unieke ervaring in het wijndomein. Afwisseling is en blijft een grote sterkte van deze route: heerlijk hoe de kracht van de rode wijnen afgewisseld wordt door de verfijning van de droge witte wijnen. Hou je meer van het fonkelende karakter van de liquoreuze wijnen? Die vind je ook op de pittoreske Graves route.


www.vinsdegraves.com
www.pessac-leognan.com
www.sauternes-barsac.com
www.maisondusauternes.com
www.bordeaux-graves-sauternes.com
www.tourisme-sud-gironde.com
www.tourisme-montesquieu.com

Oenotoerisme

Een handleiding

Bordeaux wijn reis

Om je niet verloren te laten lopen tussen de verschillende aanbiedingen, de uitgestrekte wijngaarden en het rijke wijnuniversum hebben de CIVB (Conseil interprofessionnel du vin deBordeaux) en de CRT (Comité régional du tourisme Aquitaine) de handen in elkaar geslagen voor de ontwikkeling van ‘Bordeaux Wine Trip’. Met deze application die je zowel op je smartphone als op je tablet kan gebruiken, vind je in enkele muisklikken de verschillende oenotoeristische aanbiedingen. Perfect voor wie in een handomdraai zijn reis wil plannen.

www.bordeauxwinetrip.fr

Enkele nuttige websites

www.gironde-tourisme.fr het statuut van de Bordeaux wijngaarden en kelders in Bordeaux

www.tourisme-aquitaine.fr en het label van de bestemmingen van de wijgaarden

ONTDEK MEER

Ons terroir

Bordeaux met de fiets

nieuws

6 events om je zomer Bordeaux te kleuren

GEBEURTENIS