Een nieuwe generatie wijnmakers staat op!
Portretten
juli 12, 2016

Een nieuwe generatie wijnmakers staat op!

Foto: Bordeaux Oxygène

Sylvie Courselle – 36 jaar

“Bordeaux wordt hoe langer hoe meer een trend!”

De tijd dat wijn maken enkel een mannenzaak was, is al lang voorbij. Kijk maar naar Sylvie Courselle. Als eigenaresse en commercieel directrice van Château Thieuley, Clos Sainte Anne en Château Saint Genès is ze vastbesloten om Bordeaux overal ter wereld op de kaart te zetten. Hoe ze dat doet? Door op reis te gaan en te tonen wat Bordeaux in zijn mars heeft. Van samenwerkingen met buitenlandse chefs tot events in wereldsteden, Sylvie is fan.

De reiswoede van Sylvie is geen alleenstaand geval. Samen met 17 andere jonge Bordelais vormt ze ‘Bordeaux Oxygène’. Deze groep jonge wijnliefhebbers maakt er een erezaak van om met respect voor traditie en authenticiteit het nieuwe gezicht van Bordeaux in de kijker te zetten. Ze willen de ‘savoir faire’ die de vorige generaties zorgvuldig opgebouwd hebben voorzien van een hip jasje zodat de Bordeaux wijnen toegankelijker worden voor jong en oud.

Foto: Thieuley; Sylvie

Jerôme Bibey – 37 jaar

“Wijn maken is werken met wat de natuur ons schenkt.”

Jérôme Bibey is actief als beheerder in Château Labadie, een wijnkasteel in Médoc. Hoewel deze AOC vooral bekend staat om zijn grote rode wijnen, verbouwt deze jonge wijnmaker hier met veel liefde droge witte bordeaux wijnen. Hoe hij dit doet? Met bescheidenheid en erg veel respect voor de natuur. Jérôme gelooft dat ‘samenwerken met de natuur’ de toekomst is voor Bordeaux en dat je ook op deze manier de kwaliteit van je wijnen kan blijven verbeteren.  Het bewijs? Zijn overwinning tijdens de Coupe de Crus Bourgeois in 2014.

Wijnbouwen met respect voor de natuur is een echt trend bij jonge wijnbouwers. In 2010 lanceerde het CIVB (Conseil Interprofessionnel du Vin de Bordeaux) daarenboven een collaboratieve tool: het Environmental Management System (EMS). Deze tool is een manier om de gezamenlijke vooruitgang van de bescherming van de omgeving te meten via medewerkers en bewoners, van in de wijngaard tot bij de consument. Het doel? Kwaliteitswijnen (blijven) produceren met een milieuvriendelijk productieproces.

Foto: Jerôme Bibey; Château Labadie 

Sophie Dulon – 27 jaar

“Ik geloof dat er voor iedereen een Bordeaux wijn is die bij hem past!”

Ook Sophie Dulon staat moeiteloos haar mannetje als verantwoordelijke voor de export op de wijngaarden van Dulon. Al tien generaties lang zijn deze wijngaarden in het bezit van haar familie, niet verwonderlijk dus dat ook Sophie haar weg naar de wijnbouw gevonden heeft. Hoewel ze erg trouw blijft aan de eeuwenoude traditie en savoir faire, legt zij wel haar eigen accenten. Wat voor haar belangrijk is? In de kijker zetten dat de Bordeaux wijnen een erg goede prijs – kwaliteit verhouding hebben. Bordeaux wordt volgens haar nog al te vaak gezien als een synoniem voor erg dure wijnen, maar niets is minder waar. Als jonge Bordeaux wijnmaakster is er ze er rotsvast van overtuigd dat er voor iedereen een geschikte Bordeaux wijn te vinden is. Dat kan ook moeilijk anders met onze grote variatie aan wijnen, toch?

Foto: Sophie; vignobles Dulon

DISCOVER MORE

Haal alles uit de Wijnfestivals met deze shopping list.

Zet je feestmaal extra in de verf met witte Bordeaux!

Een biologische teelt: Corinne Gonet