De nieuwe generatie wijnmakers staat op: Caroline Bourcier
Portrait
november 22, 2016

De nieuwe generatie wijnmakers staat op: Caroline Bourcier

CAROLINE BOURCIER | CHÂTEAU HAUT BOURCIERwww.chateau-haut-bourcier.com
AOC : Blaye-Côtes de Bordeaux
Côtes de Bordeaux 

Uw terroir: “Het domein is op hellingen gelegen op een klei-kalksteen grond en bestaat uit 80% Merlot, 10% Cabernet Sauvignon, 5% Petit Verdot en 5% Malbec.”

Na een jaar in New York en een diploma in Internationale Handel is Caroline Bourcier, 27 jaar, zonder aarzelen in dienst getreden van het familiedomein om er de export te ontwikkelen en de verkoopafdeling van Château Haut Bourcier te runnen. Het domein van 38 ha wijngaarden, dat 40 jaar geleden door haar grootvader Jean werd opgericht, ligt in het hart van de appellation Blaye-Côtes de Bordeaux.

De jongste telg van de familie heeft meerdere pijlen op haar boog en zoals alle jongeren is ze dol op sociale netwerken. Op Twitter en Facebook deelt zij het nieuws van het domein en daarnaast houdt zij de website van het chateau bij. Als zij haar als een wijnjaar moesten beschrijven, vergelijken haar ouders Anne-Marie en Philippe haar zonder aarzelen met 2011: een fruitig boeket, knapperig en licht gekruid, alhoewel!

In 2012 stort Caroline Bourcier zich in het wijntoerisme met vijf gastenkamers. Zij ontvangt een internationale clientèle en enorm veel Belgen: “Ik houd er vooral van onze passie voor wijn over te brengen en onze knowhow uit te leggen. Dit idee van delen en van plezier is essentieel. Het is ook waarneembaar in onze wijnen. Het zijn vrienden-wijnen, fris en met mooie, tamelijk ronde tannines, die zich gemakkelijk laten drinken en die een uitstekende kwaliteit-prijs verhouding hebben. De Belgische klant is sympathiek en dol op ontdekkingen, hij klaagt nooit en vindt alles prachtig. Het is een groot plezier.”

Uw innovaties: “Sinds 1999 hebben we besloten belangrijke investeringen te doen in de reorganisatie van het domein: aanplant van nieuwe druivenrassen, verwijdering van bladeren, groene oogsten etc., om van jaar tot jaar de kwaliteit van de wijnen te verbeteren. We proberen ons domein regelmatig verder te ontwikkelen door nieuwe druivenrassen, nieuwe fusten etc. te testen. En sinds 3 jaar bieden we een 100% Sauvignon Blanc, die perfect is voor het aperitief.”

Bordeaux nu: “De stad en de wijnen van Bordeaux stellen zich steeds meer open voor het wijntoerisme. Blaye ontwikkelt zich steeds meer.”

Bordeaux in de toekomst: “Ik zou willen dat er een grote solidariteit tot stand kwam tussen de appellations en dat de AOC”s steeds meer naar voren gebracht zouden worden.”

Uw jeugddroom: “Dat de Côtes de Blaye als zodanig worden erkend en dat de kleine AOC”s evenveel erkenning krijgen als de andere” 

DISCOVER MORE

Gezond en Lekker dineren: Julie van ‘Why not Monday’ geeft tips!

Verborgen wijntips voor elk paasfeest

Bordeaux Fête le Vin 2018: een event dat u niet gemist mocht hebben