La Cité du Vin –  Een walhalla voor elke wijnliefhebber
Gebeurtenis
juli 12, 2016

La Cité du Vin –  Een walhalla voor elke wijnliefhebber

Foto: Cité du Vin

Wat is het algemene thema van La Cité du Vin? Welke periodes en regio’s staan centraal?

“De Cité du Vin is geen gewoon museum maar een echt “belevingsmuseum”. We hebben ervoor gekozen om geen traditionele vaste collectie te voorzien. Daartegenover staat een permanent parcours door 20 thematische ruimtes die je onderdompelen in de wereld van de wijncultuur. Een bezoek aan de Cité du Vin kan je het best beschrijven als een interactieve ontdekkingstocht door tijd en ruimte. De focus ligt hier dus niet op één periode of regio. Van een overzicht van de verschillende millennia tot het ontdekken van alle geografische gebieden waar de wijncultuur rol speelt: in de Cité du Vin komt elk aspect van wijn aan bod.”

Foto: Cité du Vin

Wie heeft het Cité du Vin ontworpen en volgens welke inspiratie? Hoe lang heeft het geduurd om het bouwwerk te verwezenlijken?

“Het ontwerp van de Cité du Vin is een samenwerking tussen het architectenduo Anouk Legendre en Nicolas Desmazières (van architectenbureau XTU in Parijs, nvdr) en Casson-Mann: een Engels agentschap gespecialiseerd in scenografie en vormgeving. Voor de keuze van hun vormtaal hebben ze zich voornamelijk gebaseerd op allerlei symbolen van de wijncultuur zoals walsende wijn, een knoestige wijnstok, de bochten van de Garonne, … Elk architecturaal detail wekt het beeld op van de ziel van wijn en zijn vloeibare natuur. De XTU architecten beschrijven het bouwwerk zelf als volgt: “Een naadloze omgeving, zintuiglijk en immaterieel.” De eerste steen werd in juni 2013 gelegd, de laatste zal voor juni 2016 zijn. Exact drie jaar later. Op 1 juni kunnen we dus vol trots ons project tonen aan het grote publiek! Wie graag meer weet over de architectuur van de Cité du Vin kan terecht op onze website: http://www.laciteduvin.com/en/explore-la-cite-du-vin/architecture/building

Wat is het oudste voorwerp in de Cité du Vin?

“Deze vraag is moeilijk te beantwoorden aangezien we enkel met tijdelijke collecties werken. Zo zullen er vanaf 2017 twee grote exposities met ‘wijnvoorwerpen’ het permanente parcours verrijken. Elke zomer wordt tevens een wijnbouwer uitgenodigd om een tentoonstelling op te stellen in de tijdelijke expositiezaal. In de zomer van 2017 staat Georgië, een belangrijk geboorteland van wijn, met een collectie van historische voorwerpen in de kijker. Een van de pareltjes uit deze collectie is de ‘qvevri’: in deze 7.000 jaar oude kruik gebeurde vroeger ondergronds het vinificatieproces.”

Je zei dat er er veel interactieve modules zijn in het permanente parcours. Welke innovatieve technologieën kunnen bezoekers verwachten?

 “In de Cité du Vin hebben we vooral gebruik gemaakt van digitale vernieuwing. Hoewel veel technieken onafhankelijk al bestonden, zijn wij de eersten die deze verschillende technologieën op dezelfde plaats verzamelen. We zetten ze in voor hetzelfde doel: de interactiviteit bevorderen, een meeslepende ervaring bieden en de toegang tot het cultureel wijnerfgoed vergemakkelijken. Wat we zoal hebben? Meer dan 200 schermen, 300 infraroodsensoren, meer dan 50 videoprojectoren, …”

Kan er wijn gedegusteerd worden? Zo ja, wie zal de wijnselectie bepalen?

“Ja hoor, tijdens de laatste stop van de rondleiding kan je in het belvedère een pauze inlassen om te genieten van een heerlijke wijn. Je mag hier zelf je keuze maken in ons aanbod van twintig wijnen afkomstig uit de beste wijngaarden ter wereld. Deze selectie verandert regelmatig en is zorgvuldig uitgekozen door echte professionals. Voor de kleintjes is er een speciaal gamma van druivensappen geselecteerd dat zij naar hartelust kunnen proeven en ontdekken. Het mooie aan ons belvedère is dat het zich op de 8ste verdieping van de Cité du Vin, op een hoogte van 35 meter bevindt. Van hieruit heb je dus een panoramisch uitzicht in 360° over de stad, zijn wijngaarden en omgeving. Dit uitzicht in combinatie met een monumentale luchter, gemaakt van miljoenen flessen en een eikenhouten, tien meter lange bar geven deze locatie de perfecte sfeer om ten volle te genieten van de wijncultuur.”

Zin gekregen om zelf de Cité du Vin te ontdekken? Sla twee vliegen in één klap en bezoek Bordeaux van 23 tot 26 juni. Niet alleen krijg je dan de kans om de Cité du Vin te bezoeken, maar ook word je helemaal ondergedompeld in de feestelijkheden van het Bordeaux fête le vin.

Foto: Cité du Vin

DISCOVER MORE

Op het Salon du Chocolat met Romain Elbert

Vijf wijnbars in Brussel waar je biologische wijn kan drinken

Gepimpte vol-au-vent volgens Glenn Verhasselt