Een natuurlijke en DIY kersttafel
Nieuws
december 12, 2017

Een natuurlijke en DIY kersttafel

Kerst zit niet enkel in je bord of onder de kerstboom, maar ook op tafel. In dit artikel vind je enkele DIY-ideeën voor een geslaagde kerstsfeer zonder dat je portefeuille eronder moet lijden.

Je kan er niet omheen. De straten schitteren Kerstmis, de winkels zingen Kerstmis, zelfs ademen, spreken en denken … ’t is al Kerstmis wat de klok slaat!

Maar Kerstmis, dat is ook gezellig samenzijn met je gasten, vreugde scheppen en heerlijk smullen. Want op de 24e zit kerst niet enkel in je bord of onder de kerstboom, maar ook op tafel.

En wat als we nu eens de glitters en de nepsneeuw inruilden voor handgemaakte decoratie uit natuurlijke materialen?  

In dit artikel vind je enkele DIY-ideeën voor een geslaagde kerstsfeer zonder dat je portefeuille eronder moet lijden.

Sfeerlicht

Kerst met kaarslicht.

Met kaarslicht gaan de schaduwen aan het dansen, worden de glimlachen breder en rollen de geheimen al eens sneller over tafel. Kaarsen verzachten de sfeer en zijn o zo veel warmer dan elektrische lichtslingers. Pure kerstmagie!  

Helaas smelten ze met de uren traag maar zeker weg en zouden ze wel eens je mooi bostafelkleed kunnen verknoeien. Hergebruik daarom je bordeauxwijnflessen als kandelaar en laat de avond langer duren!

Heb je enkel doorzichtige flessen? Geef ze dan een tweede leven door er wat bladeren en water in te doen. Pure elegantie! En als je de kandelaars over de hele tafellengte plaatst, zien ze eruit als een plantenhaag!

Je kan ook wat blaadjes, dennentakjes die van de boom vielen of kruiden rond de kaarsen binden (bij voorkeur met een grote diameter). Dankzij de warmte van de vlam zullen ze de hele avond hun parfum verspreiden. Bind het geheel best vast met een stukje touw. Decoreren was nog nooit zo eenvoudig!  

Bloemen

Van de krans aan je voordeur tot het mooie bloemstuk op de tafel en natuurlijk ook de boom: de kleur groen en Kerstmis zijn al jaar en dag onafscheidelijke partners.

Iedereen wil de kerstsfeer zo lang mogelijk laten voortduren, zelfs liefst tot in februari. Ga daarom voor gebladerte dat niet snel verdort zoals dennentakjes uit het bos of aloë vera.

Maak er bijvoorbeeld een krans mee door ze vast te maken rond een stevige cirkelvorm, kleed er de tafel mee aan of bedek er het hele tafelkleed mee. Je eetplaats zal bovendien heerlijk ruiken!

Tot in de puntjes

Omdat elegantie in de details zit, kan je de servetten ook dichtknopen met een leren koordje waar je een kruidentakje of een kort tekstje voor je gast achter steekt. Je kan dit trouwens ook met je pakjes doen. Het is maar een idee natuurlijk…

Zo, de tafel is gedekt. Eenvoudig, maar mooi. Het diner staat te wachten op het fornuis. Een natuurlijk, verfijnd en wit geheel… En over wit gesproken, lees zeker ook eens Het kerstdiner 2.0 en De witte wijnen die op uw feesttafel moeten staan.

DISCOVER MORE

Weber + Bordeaux wijnen = een perfect paar

Comfortfood op zijn Frans met bijpassende bordeauxwijnen

La Cité du Vin –  Een walhalla voor elke wijnliefhebber