Witte wijnen van Bordeaux
Onderwijs
december 12, 2017

Witte wijnen van Bordeaux

De droge of zoete witte bordeauxwijnen vragen om een zeer nauwkeurige knowhow, die in de wijngaard van generatie op generatie wordt doorgegeven.

Bordeaux is meer dan rood

Bordeaux en zijn typische rode, vlezige en soepele wijnen. Rood, rood en nog eens rood? Neen hoor, want Bordeaux produceert al meer dan duizend jaar ook witte wijnen!

Tot het midden van de jaren 1970 werden er overigens meer witte dan rode bordeauxwijnen gemaakt. De AOC witte Bordeaux, Entre-Deux-Mers en Côtes de Bordeaux)

Hun vinificatie en rijping gebeurt gewoonlijk in vaten en hun aroma’s zijn fruitig met pieken van citrusvruchten of acacia met een verrassende frisheid in de mond. Je drinkt deze wijnen jong, het best wanneer ze tussen één en drie jaar oud zijn.

Tijdens de feesten passen ze perfect bij het begin van de maaltijd, als aperitief of bij zeevruchten. Giet de wijnen niet in een karaf en serveer ze goed gekoeld tussen 7 en 9 °C.

Wist je dat …  er een bruisende versie van deze droge, fruitige witte wijnen bestaat? De Crémant de Bordeaux!

Deze witte wijnen worden gerijpt in eikenvaten om hun meer kracht, een aromatische complexiteit en een lange houdbaarheidsdatum (ongeveer 10 jaar) te geven.

Ze smaken zo rijkelijk dat ze het hele feestmaal lang gedronken kunnen worden. Maar eigenlijk passen ze het best bij groentevelouté, gemarineerde vis of vis met saus, wit vlees, risotto, harde kaas en desserten. De wijnen koel serveren (tussen 9 en 12 °C) en enkel als het echt nodig is net voor het opdienen (voor wijnen tussen één en twee jaar oud max. 15 minuten voordien) in een rechte karaf gieten.

Zoete witte wijnen: ook twee grote families

De druiven worden overrijp geoogst, maar vroeger dan voor likeurwijnen, voor een licht sap met een mooie, fruitige peps. Het resultaat zijn licht zoete, witte en verfrissende wijnen met een mooie rondheid. Je drinkt ze het best wanneer ze jong zijn, tussen één en vijf jaar oud. Je kan deze wijnen schenken voor het aperitief, bij exotische voorgerechten of om je diner af te sluiten bij het dessert met vers fruit of ijs. Koel serveren, tussen 8 en 10 °C.

Om de beste en de meest zongerijpte druiven te selecteren, worden ze laat en met de hand vrucht per vrucht geplukt. Daardoor zijn deze likeurwijnen op alle leeftijden heerlijk om te drinken. In de neus verspreiden ze noten van zowel citrusvruchten, gedroogd en gekonfijt fruit als honing en kruiden. In de mond zijn ze krachtig en fruitig door hun jeugdigheid, maar met de jaren krijgen ze karakter en onthullen ze hun grote complexiteit.

Likeurwijnen passen perfect bij foie gras, een echte klassieker. Maar hun creativiteit kan ook verrassen … Op voorwaarde dat je menu voldoende contrast uitspeelt: zuur, gekruid, gezouten, gepeperd, …  Probeer ze eens uit in combinatie met sushi, zeevruchten, ceviche, kruidige of exotische gerechten, blauwe kazen, frisse of zoete desserts. Koel serveren, tussen 8 en 10 °C.

Wist je dat … je nooit meer hoeft te twijfelen om een fles zoete witte bordeauxwijn te ontkurken? Ook al drink je ze niet helemaal uit, in de koelkast gaat ze gemakkelijk twee tot drie weken mee!

DISCOVER MORE

Intussen in de wijngaarden …

Bistro Bordeaux: Speculaasdessert van Nicolas Decloedt

Een Bordeaux voor elke gelegenheid!