5 tips om de beste wijnen te kiezen voor je kerstdiner
Nieuws
november 29, 2018

5 tips om de beste wijnen te kiezen voor je kerstdiner

Geen stress dit jaar, maar gewoon genieten van de feestdagen. Geen helse tochtjes langs winkels en geen marathon meer achter het fornuis. Dit jaar gaan we voor feestelijke kwaliteitsproducten die we “rocken” met bordeauxwijnen met persoonlijkheid, maar ook met minder bekende, toegankelijke appellations die lekker wegdrinken. Bordeauxwijnen bieden een grote verscheidenheid aan smaken die je wil delen en die zorgen voor gezelligheid en plezier. Laat het feest beginnen!

Het is maar één keer per jaar Kerstmis en dus is het de gelegenheid bij uitstek om jezelf te verwennen met uitzonderlijke producten en uitstekende wijnen die geen enorme hap uit je budget nemen. Bordeauxwijnen bieden nog nooit eerder geproefde smaken en originele combinaties tegen een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Maar wat te kiezen? Bij een feestelijke maaltijd is het belangrijk dat alles vlekkeloos verloopt, van het voorgerecht tot het dessert, en dat gerechten en wijnen elkaar ontmoeten in een harmonie van smaken. Omdat er geen vaste regels zijn, vind je hier enkele tips die het je makkelijker maken om de juiste wijn bij je feestmaaltijd te kiezen.

Tip 1: Zorg voor harmonie

Serveer bij een licht gerecht een lichte wijn, zoals een D de Dauzac uit AOC Bordeaux. Bij een complex gerecht serveer je best een meer gestructureerde wijn, zoals een Château Logis de Sipian uit AOC Médoc.

Tip 2: Serveer een wijn met dezelfde kleur als je gerecht

Serveer een witte wijn bij wit vlees of vis. Ga voor een rode wijn bij rood vlees of bij een gerecht dat geserveerd wordt met een saus.

Tip 3: Speel met contrasten

Contrasteer de zoete smaak van een gerecht met het zuurtje van een wijn of plaats de bitterheid van een gerecht tegenover de zoetheid van een wijn. Schenk bijvoorbeeld een zoete witte wijn bij een blauwe kaas. Want tegenpolen trekken elkaar aan, nietwaar?

Tip 4: Bubbels bij het aperitief of een lichte start

Om de smaakpapillen wakker te maken en om meteen in een feeststemming te komen, is er niets beters dan wat bubbels, zoals een witte of rosé crémant de Bordeaux, die perfect past bij toastjes, aperitiefglaasjes, lolly”s en andere creatieve hapjes.

Een andere optie om de avond licht te beginnen is een soepele en fruitige, witte bordeaux, bijvoorbeeld Les Lys du Moulin uit AOC Côtes de Bourg.

Kies je voor originaliteit, ga dan voor een zoete en fruitige witte wijn van bijvoorbeeld de appellations Graves Supérieures of Cadillac. Hun lichtzoete smaak en frisse fruitneus staan garant voor een licht en gastronomisch aperitief. Serveer gekoeld (10 °C) bij seizoensgroenten die rustieke kleuren, texturen en smaken toevoegen aan de originele bereidingen. Denk bijvoorbeeld aan pastinaak, biet, champignons of kastanjes. Probeer eens het fruitige en gastronomische boeket van de Château de Monbazan uit AOC Graves Supérieures.

Tip 5: Wacht niet tot 1 januari voor goede voornemens

Vele feestelijke producten zijn in een oogwenk te bereiden en zorgen voor een wauw-effect als ze op een vernieuwende manier op tafel worden gezet: een carpaccio van kreeft met een sorbet van citrusvruchten, gekarameliseerde sint-jakobsschelpen op kastanjeblini’s, een plakje halfgekookte foie gras met daarop een paar piquillopepers … Verras je gasten met een exotische wervelwind van specerijen zoals vanille, gember of curry die vis, schaaldieren, zeevruchten en wit vlees omtoveren tot culinaire hoogstandjes. Laat je creativiteit de vrije loop, er is altijd een Bordeaux die perfect bij je kookkunsten past.

Vis en kruidige recepten komen het best tot hun recht wanneer je ze combineert met een gestructureerde en royale witte wijn, met een vlezige en ruime smaak, zoals de Château Villa Bel Air uit AOC Graves. Bij gevuld gevogelte serveer je dan weer best een meer aromatische witte wijn.

Ronde en gestructureerde rode bordeauxwijnen, zoals de Château Haut-Rian Prestige uit AOC Côtes de Bordeaux, hebben een rijk aroma en ronde, smeuïge tannines en gaan heel goed samen met de fluweelzachte smaak van een risotto.

Een wildmenu? Denk dan aan rijpe rode wijnen met zachte tannines (AOC Saint-Estèphe) of aan krachtige en intense rode wijnen met aroma”s van rood fruit, zoethout en koffie (AOC Médoc of Pessac-Léognan).

Om de maaltijd in stijl af te sluiten, zullen de liefhebbers van een kaasschotel met moeite kunnen kiezen uit het brede assortiment bordeauxwijnen. Verras je gasten met een droge witte wijn bij geitenkaas of een zoete witte wijn bij blauwe kaas.

Een witte of rosé Crémant de Bordeaux met een zure structuur zal de zoetheid van het dessert mooi compenseren met een verfrissende toets, terwijl een rode wijn wonderen doet bij chocoladedesserts. Probeer bijvoorbeeld de Château Moulin des Richards uit AOC Côtes de Bourg of de Château la Caderie Authentique uit AOC Bordeaux Supérieur.

En om het je nog gemakkelijker te maken, kan je kiezen uit de 70 wijnen van de Bordeaux Selectie 2018. Elk jaar komt een jury van professionele Belgische wijnspecialisten samen om meer dan 400 wijnen blind te proeven en vervolgens de wijnen uit te kiezen die de beste prijs-kwaliteitverhouding hebben. Bovendien zijn al deze wijnen verkrijgbaar aan prijzen tussen de 4 en 25 euro in supermarkten of wijnwinkels. Reden te meer om in alle rust te vieren!

DISCOVER MORE

3 zelfgemaakte snacks die bij bordeauxwijnen passen

Een Bordeaux voor elke gelegenheid!

De wijnoogst: een beknopte handleiding