Bordeauxklaar de winter in: de kunst van het (wijn)kiezen!
Onderwijs
augustus 5, 2016

Bordeauxklaar de winter in: de kunst van het (wijn)kiezen!

Weet wat je wil

Een wijncollectie is erg persoonlijk. Wat wij lekker vinden, hoeft niet overeen te komen met jouw smaak. Wel is het erg belangrijk om voor ogen te houden wat je van je collectie verlangt. Bekijk even welke wijnmomenten je de komende maanden op het programma hebt staan, want ieder heeft zijn persoonlijke voorkeur en elke gelegenheid heeft zijn wijn. Onze voorspelling? Het nieuwe jaar zet je in met een knal en met onze Bordeaux crémant. Je kerstkalkoen is super lekker met een soepele en fruitige rode Bordeaux. En die knusse zondagnamiddagen aan het haardvuur? Die gaan hand in hand met een zoete witte wijn zoals de Petit Guiraud en een feestelijk stuk vijgentaart.

Het aanbod

Loop je nog een beetje verloren in ons rijke aanbod aan Bordeaux wijnen? Geen zorgen, eigenlijk is het erg simpel. Traditioneel worden er vier verschillende kleuren onderscheiden: rood, rosé, droog wit en zoet wit. Uiteraard zijn er binnen elke kleur ook nog heel wat verschillen, waardoor deze ook nog opgedeeld worden in verschillende categorieën. Ontdek je met ons mee?Een soepele en fruitige rode Bordeaux zoals de Château Belle-Garde uit 2012 is heerlijk bij een smakelijke gegrilde vis en bij gevogelte, terwijl zijn ronde en gestructureerde en krachtige en intense tegenhangers beter gedronken worden bij rood vlees en harde kaas. Met een fles Château des Laurets rond het fonduestel is gezelligheid gegarandeerd. Ook de Bordeaux rosé wijnen kan je niet over één kam scheren. Allemaal zijn ze fris en geschikt als aperitief, maar waar je de frisse en volle en de mousserende en fruitige rosé bijvoorbeeld best bij een dessert kan schenken, doe je dit met de frisse en fruitige soort beter niet. Een Château Merlet als aperitief met kerst? Wij zeggen ja, want ook in de winter misstaat een rosé zeker niet.Tot slot de witte wijnen. Zoet wit bij desserten en droog wit bij vis, right? De zoete witte wijnen zijn inderdaad super lekker bij een stuk taart of een heerlijke chocolademousse, maar dat betekent niet dat het hierbij blijft. Een zachte en fruitige zoete witte wijn zoals de Château Martet maakt bijvoorbeeld net zo goed een perfect huwelijk met de zoute smaak van gegrilde sardientjes terwijl zijn liquoreuze en intense tegenhanger helemaal top is bij sushi. Verrassend? Misschien wel, maar vooral super lekker! De droge witte wijnen kunnen onderverdeeld worden in drie groepen. De feestelijke mousserende en subtiele wijnen zijn ideaal in combinatie met zeevruchten. Oesters met een smakelijke Tifayne Brut, iemand? Daarnaast heb je de pittige en fruitige witte Bordeauxwijnen en hun volle en gestructureerde tegenhangers. Allebei fris en lekker, maar de ene iets lijviger van smaak dan de andere.

Kopen maar

Nu je weet wat er allemaal bestaat en wat er op je verlanglijstje staat, is het tijd om op zoek te gaan naar de perfecte fles. Hierbij is het etiket een waardevolle bron van informatie. De streek, de naam van de wijn en de producent vertellen je al heel wat over de kwaliteit van je wijn. Kijk ook steeds naar de appellation. Dit officiële label bewijst dat de wijn aan enkele strenge criteria voldoet. Onaangename verrassingen worden op die manier al voor een groot stuk vermeden. Verlies daarnaast het wijnjaar niet uit het oog. Elk jaar heeft zijn eigen specifieke pluspunten en dat proef je in de fles. Nieuwsgierig naar de verschillende wijnjaren in de Bordeauxstreek? Bekijk ze hier. Blijf je twijfelen? Ga voor één van onze coups de coeur, nooit duurder dan 25 euro en altijd super lekker!

Onze favoriet van het moment? Hier ligt een Château de Côme uit 2010 op de bovenste plank. Krachtig, intens en helemaal yummie bij een herfstige wildragout zoals deze van Jeroen Meus. Samen met je wijncollectie haal je de herfst in huis! Meer wildtips? Je vindt ze hier.

En nu bewaren!

De knopen zijn doorgehakt, de keuzes zijn gemaakt en wat nu? Hoe transporteer je je wijnen? Hoe bewaar je ze best? Volgende maand leer je in onze blogpost de kunst van het bewaren. Nu al nieuwsgierig? Op onze website vind je enkele tips.

Meer weten? Volg ons zeker op facebook, instagram en twitter. Hier delen we nog meer leuke wijnweetjes, foodtips en serveertips. Samen met jou bouwen wij aan de perfecte wijncollectie, want oktober blijft de wijnmaand!

 

DISCOVER MORE

Geen zomer zonder frisse Bordeaux wijnen. Maar welke?

7de editie van het festival eat! BRUSSELS, drink BORDEAUX: programma en nieuwigheden

La Cité du Vin –  Een walhalla voor elke wijnliefhebber