Wat mijn domein zo uniek maakt: 5 uitzonderlijke portretten van wijnboeren uit Bordeaux
Portretten
november 20, 2018

Wat mijn domein zo uniek maakt: 5 uitzonderlijke portretten van wijnboeren uit Bordeaux

Elke wijnboer is uniek en vandaag delen we graag vijf portretten van wijnboeren uit Bordeaux om aan te geven hoe ze over wijn denken en hoe ze hun uitstekende wijnen nu precies produceren.
1. Mijn wijn wordt op een eiland gemaakt

Château Haut Bergeron wordt beheerd door één van de oudste families in Sauternes. Al meer dan negen generaties van dezelfde familie deelden een passie voor wijnbouw en hielden de tradities van Haut Bergeron al meer dan 200 jaar in stand.

L”Ilot de Haut Bergeron is een erg bijzondere wijn die op het kasteel wordt gemaakt en die afkomstig is van een vier hectare groot perceel dat uniek is aan Sauternes. Het bevindt zich op een eiland in de beroemde rivier de Ciron en profiteert van de ongelooflijk specifieke klimatologische invloeden die de ontwikkeling van edelrot bevorderen. L”Ilot de Haut Bergeron is een moderne sauternes (heel fris, met vleugjes van bloemen en citrus) die heel vroeg in het seizoen geoogst en geproefd moet worden terwijl hij nog jong is.

2. Ik maak mijn wijn op dezelfde manier als mijn voorouders dat 400 jaar geleden al deden

Château Beynat ligt op een mooie helling met uitzicht op de rivier de Dordogne in de buurt van de stad Saint Magne de Castillon en vierde in 2017 zijn honderdste verjaardag. Het kasteel is al vier generaties lang in het bezit van dezelfde familie, wat de huidige eigenaars, Nathalie Boyer en Alain Tourenne, de mogelijkheid geeft om gebruik te maken van de expertise van het verleden en ook vandaag nog uitstekende wijnen te produceren. Nathalie Boyer (afkomstig uit een Elzasser familie met wortels in de wijnbouw die teruggaan tot 1640) en Alain Tourenne (die letterlijk opgroeide in de wijngaard en -kelder als de zoon en kleinzoon van landbouwers en wijnbouwers) begonnen samen aan het avontuur om van het Château Beynat een gecertificeerde organische ‘AB’ wijngaard te maken. Deze mijlpaal werd in 2011 met succes bereikt.

Ze gebruiken heel wat traditionele hulpmiddelen voor hun wijnbouwproces, waaronder een traditionele mandpers om de druiven te persen, amforen uit klei om een aantal van hun wijnen in te bewaren en ze maken van zowel paarden als geiten gebruik om hen te helpen bij het vele werk in de wijngaard.

3. Mijn domein is al generaties lang in het bezit van dezelfde familie

In het Château Pitray gebeurt het zorgvuldige proces van het wijnstokken snoeien, het aftrekken, buigen, afklemmen en optillen van het hout en het sorteren van de druiven nog steeds met de hand, op dezelfde manier als de familie al generaties lang doet. Er worden geen herbiciden gebruikt, wat goed is voor het milieu, en de biodiversiteit blijft over het hele domein behouden, dankzij de prachtige orchideeën en heerlijke truffels. Dit is trouwens duidelijk te zien als u een bezoek brengt aan het domein.

Eigenlijk gebruikt het Château de Pitray slechts een derde van de beschikbare grond om wijnstokken te verbouwen: een ander derde bestaat uit weiland en het overige derde is bos. Er is bewijs dat Pitray al in de prehistorie als een bijzonder goede locatie voor wijnbouw werd beschouwd en het is opmerkelijk dat dezelfde familie al sinds de 15de eeuw op dit domein wijn produceert.

4. Ik produceer uitsluitend biologische wijnen

Christian Jacquement produceert op zijn wijngaard, Château Franc la Fleur, uitsluitend biologische wijnen. Bij het planten volgt hij de cycli van de maan en hij behandelt zijn wijnstokken met maceraties van brandnetels, paardenstaart en andere planten.

De druiven worden uitsluitend met de hand geplukt, in kleine kratten geplaatst en vervolgens gesorteerd en schoongemaakt om zelfs het kleinste beetje vuil te verwijderen. Vervolgens worden de druiven in vaten met elektrische pompen gegoten en met de hand verpletterd. Ze worden geperst met een verticale houten pers, een traditionele machine die de druiven beter beschermt dan bij moderne machines het geval is. Hoewel sommigen zijn processen misschien ouderwets zullen vinden, zijn de resultaten onmiskenbaar: Christian werd al vier keer bekroond met de gouden medaille voor biologische wijnen.

5. Ik produceer enkel exportwijn

Château Brisson is een familielandgoed opgericht in 1878, dat al meer dan dertig jaar door Paul en Lorette Valade wordt beheerd. De wijngaard was oorspronkelijk gevestigd in de appellatiestreek Castillon Côtes de Bordeaux op het Château Brisson en het Château Le Peyrat, maar werd in 2007 uitgebreid naar Saint-Émilion. Twee jaar later kwam Cédric Valade bij zijn ouders op het domein werken, nadat hij zijn diploma van landbouwkundig ingenieur met specialisatie in oenologie had behaald. Op het Château Brisson wordt alle werk door de familie Valade zelf gedaan om resultaten van de hoogste kwaliteit te garanderen. Dankzij de institutionele kennis die van generatie op generatie werd doorgegeven, in combinatie met de lange werkuren op de wijngaard en de aandacht voor detail bij elke taak, zijn ze in staat opmerkelijke wijnen aan te bieden, die – merkwaardig genoeg – allemaal voor de export bedoeld zijn. In dit zeldzame geval is het verlies van Frankrijk onze winst.

DISCOVER MORE

Vijf wijnbars in Brussel waar je biologische wijn kan drinken

De kersttips van sommelier Jonas De Maere

Video 8