Wij zijn Bordeaux: Daisy Sichel van Château Angludet
Portretten
oktober 23, 2018

Wij zijn Bordeaux: Daisy Sichel van Château Angludet

Hoewel de wijnbouw in Bordeaux een business met een eeuwenlange traditie is, zijn de producenten lang niet zo ouderwets als je zou denken. De gemiddelde wijnboer in Bordeaux is 26 jaar, interesseert zich sterk voor vooruitgang en duurzaamheid, en wil zijn wijn voortdurend verder ontwikkelen. Daisy Sichel (26) bijt de spits af. Het wijnbedrijf Château Angludet behoort sinds 1961 tot haar familie. Daisy is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het wijntoerisme, de communicatie en de marketing.

Hoewel de wijnbouw in Bordeaux een business met een eeuwenlange traditie is, zijn de producenten lang niet zo ouderwets als je zou denken. Integendeel! De nieuwe generatie wijnmakers uit Bordeaux interesseert zich sterk voor vooruitgang en duurzaamheid, en wil zijn wijn voortdurend verder ontwikkelen. Om je een beter beeld te geven van de mensen achter de wijn in de supermarkt-rekken, stellen we je er een aantal voor in onze reeks ‘Wij zijn Bordeaux’.

Daisy Sichel (26) bijt de spits af. Het wijnbedrijf Château Angludet behoort sinds 1961 tot haar familie. Je kan dus stellen dat ze in de wijnindustrie is opgegroeid. Haar hele familie is betrokken bij de wijnbouw en iedereen heeft zijn eigen rol binnen het bedrijf. Daisy is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het wijntoerisme, de communicatie en de marketing.

Je hebt Britse roots. Kan je uitleggen waarom je familie wijn begon te verbouwen in Bordeaux?

Het familieverhaal begint met mijn overgrootvader die besloot om in een château in Margaux te investeren: Château Palmer. Op dat moment lag het hart van het familiebedrijf nog in Engeland. Zo nu en dan werden er reisjes naar Frankrijk gemaakt om de handel met Château Palmer te testen. Pas toen mijn familie het landgoed Angludet kocht, ging ze ook hier wonen.

Hoe was het om in een familie op te groeien waarin bijna alle familieleden in hetzelfde bedrijf werken?

Het was leuk! We waren allemaal erg geïnteresseerd in de handel en de productie van wijn. Het is gewoon een deel van ons! Wijn en zijn geheimen hebben me altijd al gefascineerd. Ik deel deze interesse met mijn grootmoeder, ooms, ouders, zussen en neven. We weten er allemaal veel over en onze gesprekken zijn nooit saai.

Heb je altijd al geweten dat je in het familiebedrijf zou stappen?

Ik heb mijn hele leven op dit wondermooie landgoed doorgebracht en ik heb urenlang naar mijn vader en ooms geluisterd – allemaal meesters in de wijnproductie – wanneer ze over de aroma’s, smaken, tanines en kwaliteit van wijn discussieerden. Het was eigenlijk altijd al duidelijk voor me dat ik op een dag in hun voetsporen zou treden. Het is een soort levensdoel voor me.

Wat fascineert je het meest aan de wijnproductie?

Dat het elk jaar anders is. Elke wijnoogst heeft zijn eigen persoonlijkheid, wat het allemaal zo spannend maakt. Ook al spelen we er zelf een rol in, uiteindelijk is het allemaal afhankelijk van wat de natuur ons geeft! Zoals mijn grootvader altijd zei: ‘Het karakter komt van de grond, de kwaliteit van de man en de persoonlijkheid van de elementen.’

Heb je een doel voor ogen als het om het produceren van goede wijn gaat?

Voortdurend blijven verbeteren, zoals we al doen. Maar ook het terroir beschermen en de best mogelijke wijn produceren.

2017 had een strenge winter voor Bordeaux. Zo’n 80% van de oogst in deze streek ging verloren door de vrieskou. Hoe hard werd Angludet getroffen?

Het was hard, het is hard en het zal altijd hard zijn. We werden flink getroffen door het hevige vriesweer waardoor we 85% van onze oogst verloren. We leven op het landgoed en het brak dan ook ons hart om te zien hoe de wijnranken onder de kou leden. De ene dag zagen we knoppen, was alles kleurrijk en bloeiden de wijnranken prachtig, en de volgende ochtend werden we wakker en was er plots niets meer. ’s Nachts was alles kapot gevroren, alsof het hartje winter was. En dat eind april!

Wat is volgens jou de meest voorkomende misvatting over Bordeaux?

Misschien het idee dat 2013 geen goed jaar zou zijn? Of dat bordeauxwijnen eerst 20 jaar moeten rijpen voordat je ze kan drinken? Dat is allang niet meer het geval. Wijnen worden wel beter hoe langer je ze laat liggen, maar een jongere oogst, uit bijvoorbeeld 2011 of 2012, kan ook heel goed zijn.

Hoe is het om een jonge vrouw te zijn die in Bordeaux wijn produceert?

Ik zou mijn baan niet als wijnproducent omschrijven. Het liefst zou ik over de prachtige wijnen van Château Angludet spreken en ze bekend maken bij het grote publiek. Mijn oom maakt deze toverdrank en ik wil er correct over kunnen spreken. En hoe zou ik het over een product kunnen hebben als ik niet echt begrijp hoe het tot stand komt? Daarom probeer ik altijd zoveel mogelijk taken die op het landgoed moeten gebeuren, op mij te nemen. Zo begrijp ik niet alleen beter hoe onze wijn geproduceerd wordt, maar kan ik het ook uitleggen aan de mensen die ons château bezoeken.

Wat is het beste aspect van wijn verbouwen in de Bordeauxstreek?

Het is zoveel meer dan gewoon wijnbouw. Vaak heb ik het gevoel dat wat hier gebeurt pure magie is! De kwaliteit van de aarde is heel indrukwekkend en het werk dat we in elke wijnrank en elk stukje veld stoppen, is enorm. Hoe de druiven tijdens het gistingsproces in wijn veranderen en vervolgens de flessen gevuld worden, elk jaar opnieuw, dat is iets wat ik amper kan beschrijven. We weten dat de doorslaggevende factor de combinatie tussen het land, de natuur en de mens is. En dat maakt het voor ons zo spannend. We zijn ontzettend trots op ons werk.

Wat is je lievelingscombinatie van eten en wijn?

Oh, dat hangt volledig van mijn humeur af! Als ik een goede dag heb en gelukkig ben, drink ik La Réserve d’Angludet uit 2012 met een groot bord fijne vleeswaren. Wanneer het buiten koud is en ik terug op krachten wil komen, kies ik voor een Château Angludet uit 2011, die ik met runderfilet, paddenstoelen en een lichte saus combineer. En als het allemaal niet meer gaat en ik echt somber ben, drink ik zonder twijfel altijd een Château Angludet uit 1964, 2002 of 2010 (vier uur op voorhand gedecanteerd) en eet ik er een grote, sappige steak bij. Er bestaat geen betere remedie!

DISCOVER MORE

Recept: Vlaamse Stoverij

Op het Salon du Chocolat met Romain Elbert

Bordeaux Fête le Vin 2018: een event dat u niet gemist mocht hebben