Een biologische teelt: Corinne Gonet
Portretten
juli 18, 2017

Een biologische teelt: Corinne Gonet

Van Champagne tot Bordeaux: wijnmakers sinds 7 generaties Al in de middeleeuwen is de familie Gonet tussenhandelaar in wijnen in de Beaujolais streek. In de 15e eeuw verhuizen ze naar de Champagne waar Charles Gonet in 1802 zijn eigen merk champagne creëert. Halverwege de jaren 1980 besluit de familie Gonet terug te keren naar de Bordeauxstreek en verwerft in 1986 een eerste domein. In 1998 verwerven Corinne en Charles-Henri Gonet het Château Haut-Bacalan, het derde grootste domein in omvang in Pess

Uw terroir: “Château Haut-Bacalan beschikt over een wijngaard van zeven hectare kiezelzand op klei voor de meerderheid beplant met Merlot en aangevuld met Cabernet Sauvignon en Petit Verdot. Dit chateau, dat sinds 1987 is geklasseerd als Pessac-Léognan (het begin van de appellation), voerde zijn eerste oogst voor rode wijn uit in 2001 en voor witte wijn in september 2014.”

Uw teeltmethode: “Vanaf het begin (1998) hebben we gekozen voor de biologisch dynamische landbouw, dat is een evenwichtige methode die effectief samenwerkt met de natuur. Deze methode van biologische landbouw past in het kader van een wereldbeeld dat de plant en alle levende wezens koppelt aan de kosmos en dat de werkzaamheden aan de wijnstok en in de wijnkelder baseert op de ritmes van de zon, de maan en de planeten. We zijn er altijd op uit geweest om synthetische behandelingen zoveel mogelijk te beperken en om zorgvuldig te bepalen welke moleculen we in de wijngaard inbrengen en op welk moment. Het was instinctief van onze kant. Misschien komt het doordat ik oorspronkelijk arts ben. We hebben het gedaan vanuit een streven om het terroir, de kwaliteit en onze verantwoordelijkheid te respecteren. Het product moet een ziel hebben en de expressie zijn van zijn terroir. We bewerken het domein met een paard uit respect voor de grond en om de koolstofbalans te optimaliseren. Tevens handhaven we een permanente begroening in de wijngaard.”

Vertel ons over uw Belgische klanten: “De Belgische markt is essentieel voor ons. We hebben steeds meer Belgische klanten. Zij weten de kwaliteit en de specifieke kenmerken van een wijn te onderkennen. Zij appreciëren de goede dingen.”

CORINNE GONET | VIGNOBLES MICHEL GONET  www.gonet.fr
AOC: Pessac-Léognan, Graves de Vayres, Bordeaux Supérieur
Paviljoen: Médoc Graves

DISCOVER MORE

aflevering 5 – Le Médoc

Intussen in de wijngaarden …

Op het Salon du Chocolat met Romain Elbert