Bezoek Saint-Émilion
Nieuws
november 19, 2018

Bezoek Saint-Émilion

Je hebt wellicht al wel eens wijn uit Saint-Émilion geprobeerd, maar wist je dat Saint-Émilion zomaar eens de oudste actieve wijnproducerende appellatie uit de Bordeauxstreek zou kunnen zijn, met een geschiedenis die dateert uit de tijd van het oude Rome, en dat dit charmante stadje ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO prijkt?
Een beetje geschiedenis

Saint-Émilion is een prachtig voorbeeld van een historische wijngaard die de tand des tijds heeft doorstaan en het nog altijd goed doet. De combinatie van wereldberoemde wijngaarden en een prachtige architectuur maakt van Saint-Émilion één van de meest interessante plaatsen om te bezoeken in de Bordeauxstreek.

De geschiedenis van de stad dateert van bijna 2000 jaar geleden, toen de Romeinen hier in de 2de eeuw n.C. al wijngaarden aanplantten.

Volgens de legende vluchtte monnik Émilion tijdens de 8ste eeuw weg uit Bretagne en zocht hij zijn toevlucht in één van de natuurlijke grotten in een plaats die Ascum bas heette (de voormalige naam van het dorp). De wonderen die hij verrichtte maakten hem al snel beroemd in de hele streek. De grot waarin hij leefde werd een populaire bestemming voor pelgrims en het stadje werd naar hem genoemd: Saint-Émilion.

Om Saint-Émilion binnen te komen, rijd je door één van de zeven poorten die deel uitmaken van de originele middeleeuwse vestingwerken. Binnen de muren vind je steile, nauwe straatjes met prachtige historische gebouwen, cafés, restaurants, ambachtelijke winkels en boetieks.

De wijnen van Saint-Émilion

De diversiteit van de Saint-Émilionse wijnen is te danken aan de opmerkelijke geologische variëteit van de klei-, grind-, zand- en kalksteenbodems en het gematigde continentale microklimaat dat uitermate geschikt is voor wijnbouw. De meest populaire druivensoort uit de streek is de rijke merlot met zijn aroma‘s van rode en zwarte vruchten, zoals braambessen en kersen, die vaak wordt vermengd met cabernet franc (met zijn gestructureerde, uiterst aromatische tanninesmaak), cabernet sauvignon (die met zijn gekruide aroma’s en harde tannines bijdraagt tot de lange levensduur van de wijn) en kleinere hoeveelheden malbec. Dankzij deze cépages kunnen de wijnen van Saint-Émilion bogen op een breed scala van aroma’s en smaken.

Tegenwoordig is Saint-Émilion één van de grootste wijnproducerende streken in Bordeaux met 5565 hectare wijnstokken. Die worden onderverdeeld in Grand Cru-wijngaarden, die 3739 hectare in beslag nemen, en 1826 hectare niet-geclassificeerd terroir. Er zijn meer dan 800 verschillende wijnboeren in Saint-Émilion!

Het klooster van Cordeliers

Een perfecte manier om in de geschiedenis van het middeleeuwse stadje Saint-Émilion te duiken, is een bezoek te brengen aan één van zijn meest pittoreske monumenten: het klooster van Cordeliers, dat nu als historisch monument wordt geklasseerd. Om toegang te krijgen tot het klooster, ga je binnen via de ingang van het voormalige klooster en begeef je je dan naar de 17 meter diepe ondergrondse kelders. Volg een rondleiding door de ondergrondse catacomben en kom meer te weten over de traditionele bereidingsmethode van Crémant de Bordeaux, de mousserende wijn van de Cordeliers, die al sinds de late 19de eeuw wordt geproduceerd.

Kom je op bezoek in de winter? Mis dan zeker de Saint-Émilionse kerstmarkt op 8 en 9 december niet.

Nog niet onmiddellijk van plan om Saint-Émilion te bezoeken? Geniet dan thuis van een glas saint-émilionwijn. Ontdek onze selectie hier.

DISCOVER MORE

4 tips om je te verwarmen met een Bordeauxwijn bij het haardvuur deze winter

Een natuurlijke en DIY kersttafel

Het pareltje