Hoogseizoen voor de roséwijnen uit Bordeaux
Onderwijs
augustus 14, 2018

Hoogseizoen voor de roséwijnen uit Bordeaux

Geen zomer, zon of aperitief zonder roséwijnen! Inderdaad, deze zachtroze fles mag deze zomer zeker niet ontbreken. Maar sommige liefhebbers vinden dat de roséwijnen uit Bordeaux het hele jaar door hun plek aan tafel verdienen, dus niet alleen in de zomer.

Maar je vraagt je misschien af: wat is nu eigenlijk een rosé? Een mix van witte en rode wijn? Zeker niet! Een bordeaux-roséwijn wordt meestal gemaakt van een mengeling van bekende druivenrassen voor rode wijn: merlot, cabernet sauvignon en cabernet franc … Dankzij deze druiven smaken de roséwijnen van Bordeaux zo subtiel, fruitig en fris als de oceaan.

roséwijnen aperitief Bordeaux

Tijd voor een beetje geschiedenis.

Deze AOC-roséwijnen worden al sinds de 18e eeuw onder de appellation Bordeaux Rosé op alle Bordeaux-wijngaarden gemaakt. Maar de afgelopen vijf jaar heeft een nieuwe generatie wijnbouwers de wijnen iets meer verfijnd. Dankzij hen zag een nieuw gamma roséwijnen het daglicht: helder, levendig, fruitig, elegant … Maar ook de oude generatie krachtige en gastronomische roséwijnen blijft zijn mannetje staan.

Het gevoel van een frisse zeebries gedragen door deze nieuwe generatie roséwijnen, dat is geen kwestie van toeval.

Ten eerste is er het terroir. De wijnranken groeien op goed bevloeide grond. De Atlantische Oceaan ligt vlakbij, maar de drie waterstromen (Garonne, Dordogne en Gironde) bevloeien de bodem hier continu.

roséwijnen aperitief Bordeaux

De Bordeaux Rosé is eveneens een mooi resultaat van bijzondere knowhow.

  • De teelt is tot in de puntjes uitgekiend: de druiven mogen niet te vroeg, maar ook niet te laat geoogst worden … De wijnbouwer moet dus absoluut het juiste moment kiezen.

  • Maar ook geen goede rosé zonder goede vinificatie. De wijnbouwer heeft keuze uit twee procedés:

    • De meeste roséwijnen worden gemaakt volgens de methode ‘pressurage direct’. Hierbij worden de druiven – al dan niet gekneusd – direct geperst en het heldere sap wordt meteen gefermenteerd. Deze methode levert aromatische, frisse en zeer heldere roséwijnen op.
    • Enkele zeldzame roséwijnen worden volgens de methode ‘saignée’ gemaakt (geen schrik, er komt geen bloed bij te pas!). In dit geval gaan de gekneusde druiven in de gistkuip, net zoals voor rode wijn. Na een korte maceratie – om de gewenste kleur te hebben – laat de wijnbouwer 15 à 20% van het sap aflopen. Deze zogenaamde ‘saignée’ wordt rosé, terwijl het resterende volume in de kuip zich verder ontwikkelt tot rode wijn. Met deze methode krijgt de roséwijn een diepere en meer wijnachtige kleur. Bij een nog iets langere maceratie krijg je een Clairet, die het midden houdt tussen rosé en rode wijn.

roséwijnen aperitief Bordeaux

En in de praktijk?

Hou een glas rosé op ooghoogte en bekijk eens goed zijn kleur. Een roséwijn is altijd briljant en aantrekkelijk. De kleur varieert van vaalroze en bijna doorzichtig tot helderroze.

Zet het glas nu aan je lippen.

Proef je de aroma’s van rood fruit? Bijvoorbeeld die subtiele smaak van aardbei of aalbessen? Of die zure frisheid van citrusvruchten zoals pompelmoes? De aroma’s zijn intens, fris en fruitig. Kortom, perfect om je smaakpapillen deze zomer te verfrissen en te prikkelen.

Want niet onbelangrijk: een roséwijn serveer je lekker gekoeld tussen 7 en 11°C. En drink hem binnen de 1 à 2 jaar.

Tot slot, welke gerechten serveer je bij een roséwijn?

Eenvoudig: alles! Een roséwijn past zich aan al je aperitiefhapjes aan: een tapenade, garnalen, geroosterd brood met verse geitenkaas of een frisse salade.

roséwijnen aperitief Bordeaux

Wil je ook bij de rest van je maaltijd rosé drinken? Dat kan! Denk bijvoorbeeld aan gegrilde vis, gegrild vlees, worsten of barbecue. Hemels!

Of dacht je eerder aan een pizza of andere lekkernij uit de oven? Met een frisse rosé scoor je gegarandeerd. Probeer je graag nieuwe dingen uit? Drink dan een glas rosé bij niet al te verse tot zacht gerijpte geitenkazen.

roséwijnen aperitief Bordeaux

Wil je je maaltijd ook afsluiten met een rosé? Deze wijnen passen ook perfect bij desserts dankzij hun verfrissende, zure toets.

roséwijnen aperitief Bordeaux

Wist je dat …

Er bestaat ook een roséwijn met ‘bubbels’: de Crémant de Bordeaux. Met deze rosé geef je je aperitief of dessert een instant feestelijke touch.

roséwijnen aperitief Bordeaux

Selectie Bordeaux Rosé 2018

We maken je het leven graag gemakkelijk. Daarom geven we je een overzicht van alle roséwijnen die onze professionele jury heeft geselecteerd:

Jury Bordeaux Selectie 2018

Château Gabaron, 2017

20% Cabernet Franc, 30% Cabernet Sauvignon, 50% Merlot

Verkrijgbaar bij Château Bag in Box

Wat de jury zegt: Pretentieloze en vlotte wijn met een hint van aardbeien in de geur. De smaak is fris en fruitig. Een allemansvriend, sappig en ongecompliceerd.

Château Moulin de Ferrand, 2017

50% Malbec, 50% Merlot (bio)

Verkrijgbaar bij Maison Deparis bvba in Doornik

Wat de jury zegt: Een tip voor bij de barbecue, deze vlotte rosé met nuances van aardbeien en kruidige accenten. Nog prettig is het fijn zuurtje in de finale.

roséwijnen aperitief Bordeaux

Belle Rosée de Fontenille, 2016

70% Cabernet Franc, 10% Cabernet Sauvignon, 10% Merlot (doordachte landbouw)

Verkrijgbaar bij Les TourinniersVins Vuylsteke en Maag Vins

Wat de jury zegt: Heerlijk rijp fruit voor deze rosé, met daarnaast een kruidig accent en frisse zuren. Feestje, barbecue of aperitief? Hij staat er, keer op keer!

Château Merlet, 2017

52% Merlot, 28% Cabernet Sauvignon, 20% Cabernet Franc

Verkrijgbaar bij Delhaize

Wat de jury zegt: Echt een leuke rosé! Eenvoudig, complexloos, maar tegelijk ook fruitig, kruidig en met een fijn zuurtje waardoor je zin krijgt in een tweede glas.

Château de Lisenne – 7 hectares, 2017

100% Merlot (bio)

Verkrijgbaar bij Ambrosius

Wat de jury zegt: Elegant, zuiver en met heel veel vers fruit! Een karaktervolle rosé met hints van aardbeien, rond van smaak, super evenwichtig, fris en geraffineerd.

roséwijnen aperitief Bordeaux

Tifayne, 2014 (Crémant de Bordeaux rosé)

100% Merlot

Verkrijgbaar bij Cellier des 7 Sources in Brussel

Wat de jury zegt: Heerlijke schuimwijn met een hint van frambozen, heel fijn en zilt met opvallende minerale indrukken. Fris en levendig. Laat het feest maar beginnen!

roséwijnen aperitief Bordeaux

Ontdek hier al de wijnen van de Selectie Bordeaux 2018!

DISCOVER MORE

Kuiperij, een kunst

Een natuurlijke en DIY kersttafel

De Apéros Bordeaux Expériences zijn terug!