Barbecue op z’n Bordelees
Nieuws
juli 30, 2018

Barbecue op z’n Bordelees

Geen barbecue zonder een Bordeauxwijn! Laat de geraffineerde dinertjes tijdens de zomermaanden even voor wat ze zijn en maak het leven er u gemakkelijker op. Op het menu: barbecue voor iedereen, of u nu in het gezelschap van uw gezin of vrienden vertoeft!

Barbecueën, een moment van lekker ontspannen en gezellig samenzijn, staat synoniem voor heerlijke zomerse gerechten die eenvoudig klaar te maken zijn en perfect te combineren zijn met de wijnen uit de Bordeaux-regio. Kies uit 70 wijnen van de Bordeaux Selectie 2018, samengesteld door een jury van Belgische wijn- en smaakspecialisten.

Voeg een snuifje originaliteit en extra smaak toe aan uw bereidingen en kies voor een barbecue op z’n Bordelees. Gril of rook uw ingrediënten op druivenscheuten, droge wijnstokken of wijnranksnippers. De typische aroma’s van wijnstokhout geven uw grillades een unieke smaak.

Jasper Van Papeghem, jurylid van de Bordeaux Selectie 2018, winnaar van de beste sommelier van België 2017 wedstrijd en sommelier in het Brugse restaurant De Jonkman** legt uit:

“De Bordeauxwijnen bieden een mooie waaier aan stijlen en kleuren met voor iedere gelegenheid wat wils. De Selectie 2018 geeft een uitstekende weergave van de nieuwste trends en biedt talrijke, aantrekkelijk geprijsde en elegante plezierwijnen die onmiddellijk gedronken kunnen worden, maar ook krachtigere bewaarwijnen.

Rood, wit of rosé, talrijke Bordeauxwijnen vormen de perfecte bondgenoot rond de barbecue, tijdens een gezellige avond met vrienden of een aperitiefje op het strand. Hoe zou ik de Selectie 2018 omschrijven? Fruitige, elegante wijnen met een mooie zuurheid en frisheid.”

De wijnen van de Selectie 2018 zijn verkrijgbaar in de Belgische supermarkten, in de wijnhandel of in online wine shops. Hun prijzen variëren van 4 tot 25 €.

De typische aroma’s van wijnstokhout

Geniet van het beste uit de wijngaard rond, maar ook op de barbecue! Druivenscheuten, droge wijnstokken en wijnranksnippers bezorgen al uw grillades een heerlijk licht en subtiel gerookt parfum. Druivenscheuten en wijnstokken vormen een alternatief voor houtskool en bezorgen zeer snel een gloeiende, typisch geurende sintel. De sterke dichtheid van deze houtsoort zorgt ervoor dat deze traag opbrandt en uw grillades geleidelijk aan parfumeert.

Om met het roosteren te beginnen, hoeft u niet te wachten tot de wijnstokken verkoold zijn aangezien de aroma’s zich reeds verspreiden vanaf het begin van de verbranding van de wijnstokken. Andere optie: schik de wijnrankspaanders op de gloeiende houtskool en proef het zuidwesten in uw grillades. Wijnstokhout kunt u hier verkrijgen: www.barbecue.be of Brico Smoking Wood

Voor ieder grilgerecht een passend wijntje

Vlees, maar ook vis en groenten zijn uitstekende barbecue-ingrediënten. Deze bereidingswijze wakkert uw creativiteit aan en leert u nieuwe smaken ontdekken die u gemakkelijk zult kunnen combineren met de verfrissende, moderne toetsen van een Bordeauxwijn.

Combineer een gegrilde biefstuk met een rood van Bordeaux, Bordeaux Supérieur, Côtes de Blaye of een Côtes de Bourg. Pair uw gegrilde vleesgerechten met een wijn met een vrij sterke body en subtiele houttoetsen. Een Médoc met aroma’s van kreupelhout, leder en zwart fruit smaakt dan weer sensationeel bij gesmoord rundsvlees. Een Koreaanse ossenhaas met geroosterde sesamzaadjes smaakt nog lekkerder met een rood, rond en gestructureerd wijntje zoals een Lussac Saint- Émilion.

Kies voor een frisse, voluptueuze wijn, een Bordeaux Clairet  bijvoorbeeld, bij klassiekers zoals vleesbrochettes en merguezworsten. Deze Clairet met subtiele framboos roze kleur combineert de lichte tannines van rode wijn met de heerlijke frisse smaak van roséwijn. Deze rosé met accenten van aardbei, cassis en rozen drinkt u bij voorkeur ijskoud – tussen 7 en 11°. Een wijn die uitstekend past bij worst met grilkruiden.

Soepele, fruitige, ja zelfs hartelijke wijnen met aroma’s van rode vruchten en kruidige toetsen combineren uitstekend met gemarineerd vlees.

Houdt u van gevogelte en wit vlees? Geef de voorkeur aan een witte, droge, fruitige en minerale Bordeauxwijn die de fijne smaak van het vlees niet teveel in het niets doet verdwijnen. U kunt eveneens kiezen voor een droge, subtiel gekruide rosé met volle body of een soepele, frisse en fruitige rode wijn.

Barbecuegerechten op basis van vis- en zeevruchten en groenten

Een brochette van scampi, gegrilde sardines, een papillot van vis… stuk voor stuk gerechten die uitstekend pairen met frisse, aromatische, smaakvolle witte wijnen zoals een Côtes de Blaye, de wijnen uit l’Entre-Deux-Mers, ja zelfs een sprankelende Crémant de Bordeaux. De perfecte bondgenoot voor Sint-Jacobsvruchten à la plancha? Een delicate Graves of Pessac-Léognan. Bij gegrilde inktvis smaakt een Clairet dan weer voortreffelijk.

Tijdens de zomermaanden zetten we al eens vaker frisse, krokante groenten op het menu. Kies voor kleurrijke salades boordevol rauwkost of gooi wat groentjes op de gril. Een zonovergoten ratatouille of bereidingen op basis van olijven combineert u best met een licht, fruitig rood wijntje.

Onze selectie speciale Bordeaux-barbecuewijnenRode wijnen

Château Grimont Prestige, 2015, Cadillac Côtes de Bordeaux

70% Merlot, 30% Cabernet Sauvignon

Verkrijgbaar bij Cora

Wat de jury zegt: Een elegante, gestructureerde, evenwichtige en uiterst verfrissende wijn met toetsen van vers fruit en subtiele houtaccenten. Boordevol smaak. Men zou bijna zeggen haute couture! Een wijn die ongetwijfeld in de smaak zal vallen bij liefhebbers van jonge wijnen. De perfecte bondgenoot voor bereidingen met rood vlees. 

Château Lamothe, 2016, Bordeaux

70% Merlot, 25% Cabernet Sauvignon, 5% Petit Verdot

Verkrijgbaar bij Delhaize

Wat de jury zegt: Braambessen, blauwe bessen, donkere kersen, … Een bijzonder sappig en fris wijntje met weelderige rode vruchten. Opgelet, voor u het weet is de fles leeg! Deze rode wijn smaakt heerlijk bij een merguez en andere pittige gerechten.

Château Puisseguin La Rigodrie, 2015, Puisseguin-Saint-Emilion

90% Merlot, 10% Cabernet Franc (Bio)

Verkrijgbaar bij Cora

Wat de jury zegt:  Een wijn met subtiele accenten van donker fruit en kruiden. Uiterst zacht, fijn, gepolijst en sappig van smaak. Een feestje vanavond? Deze wijn is een uitstekende keuze! 

Château Lestage, 2014, Listrac-Médoc

53% Merlot, 45% Cabernet Sauvignon, 2% Petit Verdot (doordachte landbouw)

Verkrijgbaar bij Colruyt

Wat de jury zegt: Elegante, uiterst stijlvolle wijn met een stevige body die zich onderscheidt door zijn violet tinten vermengd met een vleugje leder. Een evenwichtige, bijzonder complete wijn.

Droge witte wijnen

Château Haut Rian – Cuvée excellence, 2014, Bordeaux

100% Sémillon

Verkrijgbaar bij The Village Wine

Wat de jury zegt:  Een wijn met een volle neus op basis van rijp wit fruit, noten, honing en boter en met een al evenzeer volle, maar tegelijkertijd ook frisse smaak. Een echt gastronomische wijntje! 

Montfollet Le Valentin, 2017, Blaye Côtes de Bordeaux

60% Sauvignon, 40% Sémillon (doordachte landbouw)

Verkrijgbaar bij Cora

Wat de jury zegt:  Een bijzonder frisse, expressieve wijn rijk aan witte vruchten. Een opgewekt en veelzijdig wijntje dat ook tijdens de zomermaanden heerlijk smaakt. Laat de zon nu maar komen!

Château Au Grand Paris, 2016, Entre-Deux-Mers

40% Sauvignon, 30% Semillon, 30% Muscadelle

Verkrijgbaar bij Palais du Vin

Wat de jury zegt: Parfum van zure snoepjes en meiklokjes, fris en pittig. Vol van smaak met prima zuren en een aangenaam bittertje. Een boeiende gastronomische wijn.

Roséwijnen en Clairets

Belle Rosée de Fontenille, 2016, Bordeaux Rosé

70% Cabernet Franc, 10% Cabernet Sauvignon, 10% Merlot noir (doordachte landbouw)

Verkrijgbaar bij Les Tourinniers, Vins Vuylsteke en Maag Vins

Wat de jury zegt: Rosé met heerlijke smaakaccenten van rijp fruit, kruidige toetsen en frisse zuren. Een uitstekend avond-, aperitief- of barbecuewijntje.

Château Grand Bireau, 2016, Bordeaux Clairet

20% Cabernet Sauvignon, 80% Merlot (Bio)

Verkrijgbaar bij Wijnimport Couvreur

Wat de jury zegt: Een uitstekende Clairet met weelderige rode vruchten. Een bijzonder aangenaam, fris en evenwichtig, ietwat bitter wijntje met interessante zuren!

Tip:

Om een fles wijn snel koud te krijgen: neem een ijsemmer en voeg ijsblokjes, water en een handjevol grof zout toe. Het ijs zal sneller smelten, waardoor uw fles dus ook sneller koud zal staan.

Ontdek hier de volledige Selectie Bordeaux 2018!

DISCOVER MORE

Video 1

De Selectie Bordeaux 2018 is er!

Drie lekkere recepten voor spaghettisaus