Makelaren

Een makelaar is een belangrijke tussenpersoon tussen de wijnbouwers en handelaren. Hij kent de wijnen en wijnbouwers zeer goed en selecteert de wijnen om ze vervolgens aan de wijnhandelaar voor te stellen.  

Als bemiddelaar en onderhandelaar bestaat zijn rol eruit om het aanbod nauwer bij de vraag te laten aansluiten en het goede verloop van de overeenkomst met respect voor alle partijen te garanderen. Hij volgt het transport van de wijnen op, van bij de producent tot bij de handelaar, en zorgt voor de strikte conformiteit van de geselecteerde wijnen.  

Volgens het Syndicat régional des courtiers de Vins et Spiritueux de Bordeaux: “(…) geeft de wijnmakelijkaar een helder en onpartijdig advies over de kwaliteit van een oogst en de tendensen van de markt.”  

Het beroep van wijnmakelaar werd in 1321 op bevel van Filips IV van Frankrijk in het wetboek opgenomen.

Tegenwoordig zijn er zo’n honderd wijnmakelaren in Bordeaux. Een dertigtal onder hen is beëdigd en bepaalt de officiële prijs op de Place de Bordeaux. Als experts worden ze vaak om advies gevraagd over de prijsbepaling van de verkochte wijnen in Primeur.

In Bordeaux verloopt 75% van de transacties tussen eigenaar-verkoper en handelaar-koper via een makelaar.

KOM MEER TE WETEN

Druivenrassen

ONS TERROIR

Wijnjaren

ONS TERROIR

Bordeaux Magazine (BE-NL)