Wijnbouwers/eigenaren

De Bordeauxstreek telt ongeveer 6100 wijnbouwers, eigenaren en uitbaters. Het bijzondere karakter van deze wijnstreek schuilt in de grote diversiteit aan uitbaters. Families die het wijndomein van de ene generatie aan de andere doorgeven, grote bedrijven die eigendom zijn van nationale en internationale groepen of nieuwe uitbaters die vaak een carrièreswitch hebben gemaakt … Ze maken allemaal deel van de wijnindustrie. De gemiddelde oppervlakte van een bebouwde wijngaard in de Bordeauxstreek telt 17 hectare.

Elk seizoen moet de wijnbouwer in een andere rol kruipen, die van landbouwer, vinoloog, handelaar en manager. 

De wijnbouwer moet voornamelijk alles weten over de groeicyclus van de wijnstokken, want die cyclus is een belangrijke factor in het productieproces. Bovendien zorgt de wijnbouwer voor het onderhoud (snoeien, overtollige knoppen en bladeren verwijderen, de grond bewerken, …) en de aanplanting van de wijngaard (oogsten, omploegen, planten). Tijdens de oogst werkt hij mee aan de wijnpluk. Vervolgens houdt hij de productiefase van de wijn nauwlettend in de gaten, van de vinificatie tot de rijping. 60% vinifieert de wijn direct, 40% is medewerker.

Vervolgens moet de wijnbouwer zijn wijn nog aan de man brengen. De directe verkoop op het wijndomein zelf, op het internet of beurzen vormt een belangrijk deel van de totale exploitatie van de bordeauxwijnen. 

In dit vakgebied duiken er steeds vaker vrouwen en jongeren op die een opleiding in landbouwkunde, vinologie en marketing hebben gevolgd. Ze brengen nieuwe oplossingen aan en hebben een nieuwe kijk op het beroep.

KOM MEER TE WETEN

Druivenrassen

ONS TERROIR

Wijnjaren

ONS TERROIR

Bordeaux Magazine (BE-NL)