Lexicon F

A

Azijnvlieg

Drosophila melanogaster, een klein vliegje met een bruin lijf van ongeveer 3 mm lang, dat verantwoordelijk is voor de azijnrot van de wijnstok. De aangetaste druiven geven in de kuip een onaangename bittere smaak aan de most of veroorzaken azijnsteek.

D

Druppelwijn

De wijn die bij de vinificatie van rode wijn door zwaartekracht wordt verkregen tijdens het overhevelen.

F

Fête de la Fleur (bloesemfeest)

Ieder jaar vieren de wijngildes in de Bordeaux streek de bloei van de wijnstokken.

Filtering

Mechanische bewerking die eruit bestaat de wijn te ontdoen van zwevende deeltjes. Filtreren is een delicate bewerking die handigheid en gevoeligheid vereist. Overmatig filtreren verarmt de wijn namelijk. Vele Bordeaux producenten zien volledig af van filtreren en voeren een klaring uit om de rijkdom van hun wijn ten volle te behouden.

Finesse

Kwaliteitskenmerk van een wijn die delicaat, elegant en evenwichtig is met een fluweelachtige zachte structuur en subtiele aroma's.

Flash pasteurisatie

Een pasteurisatiemethode die zuur- en melkbacteriën en andere gisten verwijdert, die een bron zijn van fouten in de wijn, zoals overheersende geuren van leder, plastic of medicijnen. De bewerking bestaat eruit de wijn zonder deze aan te tasten heel kort (twintig dertig seconden) tot ca. 72°C te verhitten en dan even snel weer af te koelen.

Flavonen

Gele kleurstoffen die aanwezig zijn in de schil van de witte druif en die na inweking tijdens de vergisting de wijn zijn kleur geven. Bij rode wijnen spreekt men van anthocyanen. Deze rode of paarse kleurstoffen in de schil van de druiven hebben een kleurend vermogen.

Friand (aangenaam)

Kwalificeert een wijn die zowel fris als fruitig is (synoniem

G

Groot (grand)

Wordt gezegd van wijn van superieure klasse, van grote kwaliteit, evenwichtig, complex en met een lange afdronk.

H

Hol

Wordt net als bij holle frasen, gezegd van een wijn met te weinig materie.

K

Klaren

Bewerking die eruit bestaat een eiwithoudende stof toe te voegen aan de wijn die flocculeert met de zwevende deeltjes die de helderheid van de wijn verminderen en die deze meeneemt naar de bodem van de tank of het vat. Er wordt nog altijd eiwit gebruikt om de wijnen te klaren in de vaten van de grote domeinen van Bordeaux.

Krachtig

Wordt gezegd van een rode wijn met body, met een krachtige tanninestructuur en een uitgesproken smaak. In de Bordeaux streek worden de wijnen geproduceerd door het blenden van tanninerijke druiven, zij hebben derhalve een krachtig karakter.

S

Sappig

Wordt gezegd van een wijn met een volle, vlezige" smaak (zie dit woord)."

V

Vergisting

Er zijn twee soorten vergisting voor een wijn. De alcoholische vergisting die door de werking van gistcellen de suiker omzet in alcohol. Daarna volgt de malolactische of appelzuur vergisting waarbij bacteriën de wijn versoepelen door het appelzuur om te zetten in melkzuur.

Vet

Een vette wijn heeft consistentie en is zacht (hoewel hij volkomen droog is). Zijn smeuïgheid houdt verband met de alcohol, maar vooral met de glycerol die tijdens de fermentatie door de gisten is geproduceerd. In de Bordeaux streek, meer dan in andere streken, hebben de wijnen een natuurlijke rondheid die door de zuren en tannines goed in balans is. (Synoniem

Vlak

wordt gezegd van een wijn met een gebrek aan zuren.

Vrouwelijk

Kwalificeert elegante en lichte wijnen in tegenstelling tot krachtige, tanninerijke, stevige wijnen.