Lexicon W

B

Bewaarwijn

Duidt een wijn aan die geschikt is voor een lange flesrijping met als doel zijn bouquet en complexiteit te verrijken. Vele Bordeauxwijnen hebben een grote rijpingspotentie door de hoge kwaliteit en rijkdom van hun bestanddelen (zuren, tannines, kleur, aroma's).

G

Gestructureerd

Een wijn is gestructureerd wanneer hij een goede opbouw heeft en vol en tanninerijk is, in tegenstelling tot een dunne, slappe wijn. Een stevige wijn heeft over het algemeen een goed potentie voor veroudering in de fles.

K

Koppig

Het karakter van een wijn met een heel hoog alcoholgehalte, die naar het hoofd stijgt.

W

Wijn zonder IG

(vb. Vins de Table) Deze categorie wijnen van beschermde herkomst zonder Indication Géographique is in 2009 gecreëerd door de OCM. Blends van verschillende productieregio's zijn mogelijk. Het etiket moet de naam van het 'land' vermelden 'Vin de France' en facultatief het druivenras en het wijnjaar opgeven om de communicatie met de consument te verbeteren.

Wijnkelder

Ruimte waar de wijn wordt opgeslagen en opgevoed voor de rijping (in tanks of vaten) los van andere gebouwen.

Wijnsteenzuur

Zuur dat specifiek is voor de wijnstok en dat wordt gevormd in de jonge bladeren en de groene druiven. Het gehalte ervan tijdens de oogst is omstreeks 5 à 7 g/l. De naam is afgeleid van wijnsteen, het bezinksel dat zich vormt in de vaten of fusten. Maar als dit zuur tijdens de vinificatie goed wordt beheerst, geeft het de wijn zijn karakter en voorkomt tevens het risico van bezinksel in de fles.