Lexicon B

B

Balsemachtig

Reeks van tertiaire aroma's afkomstig uit de parfumerie. Bij Bordeaux wijn omvatten deze vanille, wierook, sandelhout, dennenhars maar ook bijenwas en kamfer. Deze rijpingsaroma's verschijnen in een reducerend milieu tijdens de flesrijping. Zij zijn over het algemeen zeer in trek.

Ban des vendanges

De officiële begindatum van de oogst

Barrique (vat)

Voor het maken van de vaten wordt eikenhout gebruikt. De inhoud van een vat kan van de ene tot de andere wijnstreek verschillen. In de Bordeaux streek bevat een barrique 225 liter. Er zijn dus 4 barriques nodig voor een wijnton van 900 liter (de commerciële maat die in de Bordeaux streek voor de wijnhandel wordt gehanteerd) ofwel 1200 flessen van 75 cl.

Beluchten Bij jonge wijnen met harde tannines bestaat dit eruit de inhoud van de fles over te gieten in een karaf om de wijn te oxygeneren. Door beluchting worden de tannines verzacht en wordt de smaak van de wijn soepeler.

Bitterheid

Dit is normaal bij bepaalde tanninerijke, jonge rode wijnen (bitterheid en wrangheid zijn twee smaken die elkaar versterken). Bitterheid kan een fout zijn veroorzaakt door een bacteriële ziekte tijdens de malolactische fermentatie. Bitterheid komt meestal tot uiting in de afdronk.

Body

Wordt gezegd van een wijn die een goede structuur (stevigheid en vlezigheid) combineert met een warm karakter (een hoog alcoholpercentage).

Bordeauxse pap (bouillie bordelaise)

Kopersulfaat bestemd voor de behandeling van de wijnstokken tegen parasieten. Geeft door de bespuiting een karakteristieke grijsgroene kleur aan de bladeren van de wijnstokken.

Botrytis cinerea

Een schimmel dat zich ontwikkelt op de druiventrossen aan het eind van de rijping. Het veroorzaakt een gewild verschijnsel in de Sauternes regio, de 'edele rotting'. Botrytis cinerea kan schade veroorzaken als de ontwikkeling ervan snel en volledig is in jaren met een koude en vochtige herfst. Dan spreekt men van 'grijze rotting'.

Bouquet

Zie Tertiaire aroma's

Branderig

Wordt gezegd van een wijn met een te sterk alcoholgehalte en die dus geen evenwichtige smaak heeft. Dit komt tot uiting in een overmatige rondheid en een 'alcoholisch', soms uitdrogend, karakter van de afdronk.

Briljant

Wordt gezegd van een heel heldere kleur met een flonkerende weerkaatsing van het licht. Een teken van kwaliteit van een wijn.

Bruisend

Wordt gezegd van wijnen met een overdruk van koolzuurgas geproduceerd tijdens de gisting en in de wijn vastgehouden door hermetische afsluiting van de fles. De Europese regelgeving normaliseert deze wijnen op basis van het gasvolume en de uitgeoefende druk. Een parelwijn bevat 2 à 4 g CO2 per liter, terwijl een mousserende wijn een gasgehalte heeft van meer dan 4,5 g per liter. De Crémant de Bordeaux is een Franse mousserende witte of rosé wijn.

C

Chambreren

Een wijn chambreren betekent hem enkele uren in het vertrek laten staan waar hij gedronken gaat worden. Lang geleden bleven de vertrekken het hele jaar koel en hield het chambreren van de wijn in hem op een temperatuur van 16 à 18°C te brengen, de perfecte drinktemperatuur. Tegenwoordig moet er op gelet worden de serveertemperatuur van de wijn te verlagen, daar de woningen 's winters verwarmd zijn en ook 's zomers warmer zijn.

G

Gisting

Dit is de vinificatiefase die eruit bestaat de most in een kuip van roestvrij staal, beton of hout te laten weken en tijdens welke de suiker wordt omgezet in alcohol. Tijdens de gisting worden ook de tannines en kleurstoffen onttrokken aan de schil. De wijnbereidingsspecialist of oenoloog bepaalt de geschikte duur van de gisting. Bij de Bordeaux Clairets en rosé wijnen is de gistingsduur korter om hun kleur te beheersen.

Graden Baumé

Meetschaal waarmee het suikergehalte bepaald kan worden in most, de basis voor de berekening van het alcoholpercentage dat de wijn na gisting zal hebben. Hiervoor wordt een mustimeter (densimeter) gebruikt, een in 1770 door Antoine Baumé uitgevonden meeteenheid.

U

Uitbotting

De knoppen zwellen en de eerste bladeren en toekomstige ranken verschijnen.

V

Vin bourru (jonge, nog niet gegiste wijn)

Druivenmost dat in de fase van alcoholische gisting is. Hij is nog troebel door de aanwezigheid van zwevende gisten. Deze zachte en laag alcoholische, sprankelende jonge wijn is rijk aan suikers die nog niet zijn omgezet in alcohol en kan niet erg lang worden bewaard.

Vruchtzetting

In de vegetatieve cyclus van de wijnstok heeft de vruchtzetting plaats in juni en duurt een dag of tien na het einde van de bloei. De bloemen worden druiven. Dit moment waarop het vruchtbeginsel van de bloem na bevruchting verandert in een vrucht markeert het begin van de groei van de jonge vruchten.

W

Wijnsteen

Deze wijnsteenzuurkristallen die soms in flessen worden aangetroffen vormen geen enkel nadeel voor de wijn. Dit bezinksel wordt veroorzaakt door thermische schokken. Door de wijn van tevoren een koudebehandeling te geven kan dit bezinksel in de fles worden voorkomen. Het is de oenoloog die deze behandeling uitvoert.