Lexicon A

A

A.O.C.

Appellation d'Origine Contrôlée (gegarandeerde herkomstbenaming)

Aanzet

De allereerste impressie die men krijgt bij het nemen van een slok wijn.

Aciditeit

In wijn is aciditeit een noodzakelijk element dat zorgt voor het reliëf en de houdbaarheid van de wijn. Als de aciditeit onaangenaam is, komt dit door dat de druiven bij het oogsten niet perfect rijp waren. De verscherpte prikkeling die dit veroorzaakt op de smaakpapillen aan de zijkanten van de tong geeft de wijn een 'bijtend' karakter.

Afdronk

Dit is de smaak die achterblijft na het inslikken van de wijn. We kunnen het ook het aanhouden of de laatste indruk noemen. Deze afdronk moet evenwichtig, harmonisch en zo lang mogelijk aanhouden.

Afrissen

Het van de tros afrissen van de druiven om de wijn te ontdoen van alle grove tanninesmaak (de tannines van de steeltjes zijn bijzonder ruw en stroef).

Alcohol

Deze wordt geproduceerd doordat gisten de suiker van de druif omzetten in alcohol. 17 gram suiker per liter most produceert ongeveer 1 volumeprocent alcohol. (200 gram suiker per liter druivenmost is het minimum om wijn te krijgen met een alcoholpercentage van circa 12°, wat vaak het geval is bij Bordeaux wijn). Na water is alcohol het belangrijkste bestanddeel van wijn. Het geeft de wijn een warm karakter en compenseert de zure smaakindruk.

Amberkleurig

Door een te lange rijping of door voortijdige oxidatie worden droge witte wijnen amberkleurig, een kleur van donker goud met donkerbruine toetsen. Bij de liquoreuze Bordeaux wijnen getuigt deze kleur van een lange flesrijping en wordt zeer geapprecieerd.

Animaal

Kwalificeert de reeks aroma's die doen denken aan geuren uit het dierenrijk

Anthocyanen

Een fenolverbinding die wordt aangetroffen in de schil van druiven en die de wijn zijn kleur geeft.

Aroma

Het geheel van smaak en geur impressies. Smaak heeft alleen betrekking op de tastbare en fysieke impressies in de mondholte. Geur duidt enkel op de geurimpressies waargenomen door de neus (olfactief) of door de mond (retro-olfactief).

Aroma’s

De voor de reukzin herkenbare geuren. Met de tijd ontwikkelen de aroma's zich en veranderen in een steeds complexer bouquet.

Azijnsteek

Een wijnziekte die tot gevolg heeft dat de alcohol wordt omgezet in azijnzuur en ethylacetaat (azijngeur).

U

Uitdrogend (astringent)

Effect veroorzaakt door de tannines, deze produceren op de tong en het tandvlees een uitdrogend effect. De tannines maken in feite de smerende eiwitten van het speeksel onwerkzaam. Recente ontwikkelingen in de oenologie in Bordeaux hebben het mogelijk gemaakt het uitdrogende effect van jonge wijnen aanzienlijk te verminderen. De astringentie vermindert naarmate de wijn ouder wordt.

V

Verhouting

Dit is het moment waarop de wijnranken van kleur veranderen en van groen overgaan op bruin.

Vol

Wordt gezegd van een harmonieuze wijn die qua smaak een mondvullende indruk en een lange afdronk achterlaat.

W

Wijnstokkunde

De wetenschap die de druivenrassen, hun vorm, hun agronomische gedrag en hun herkomst bestudeert.