Lexicon V

G

Gistingsruimte

Ruimte waar de kuipen staan waar de vinificatie plaatsvindt.

H

Hartig

Duidt op een brede volle en volle wijn met body.

I

Inkuipen

Vinificatiebewerking die eruit bestaat de oogst in het vat te brengen waarin de inweking en de alcoholische gisting zal plaatsvinden.

K

Kleuring

Vegetatieve fase van de wijnstok die essentieel is voor de wijn. Deze wordt bereikt wanneer de druif van groen overgaat op geel bij de witte druiven en van groen op donker bij de blauwe druiven. Bij de kleuring krijgt de druif zijn uiteindelijk grootte en begint zijn rijping. Het suikergehalte neemt toe en de zuren worden minder. De datum van de oogst wordt geschat op 45 dagen vanaf de kleuring.

V

Vat

Ook fust, barrique, okshoofd, kuip genoemd. Deze namen variëren afhankelijk van de inhoud en de regio. De vaten worden vervaardigd door kuipers en bestaan uit samengevoegde duigen die bijeen worden gehouden door metalen banden. Zij hebben twee platte bodems. Ze zijn ideaal voor het traditioneel opvoeden van de wijn. Het hout geeft de wijn aroma's en tannines en zorgt ook voor een gecontroleerde toevoeging van zuurstof.

Vegetaal

Wordt gezegd van aroma's die behoren tot de plantaardige reeks zoals hooi, groene peper of zoethout. Wanneer ze te uitgesproken zijn, spreekt men van een vegetale wijn. Ze zijn meestal afkomstig van druiven die niet goed rijp waren bij het oogsten.

Versmolten

Wordt gezegd van een wijn, meestal aan oudere wijn, waarin alle karakteristieken mooi zijn versmolten tot een harmonieus een evenwichtig geheel.

Vin de Pays

de landwijnen zijn ontstaan aan het eind van de jaren 60 om de buiten de AOC geproduceerde wijnen te commercialiseren. Sinds 2009 worden ze onder de vermelding IGP door de Europese Unie beschermd, een teken van een versterkte internationale bescherming. Deze betaalbare ronde, fruitige wijnen worden door wijnmakers, coöperatieve wijnkelders en andere handelshuizen op de markt gebracht onder een handelsmerk of een domeinnaam.

Vinificatie

Geheel van bewerkingen met betrekking tot het maken van de wijn, vanaf dat de druiven de wijnkelder binnenkomen tot aan de opvoeding en het bottelen van de wijn.

Vitis vinifera

Botanische term die de soort aanduidt waarvan alle variëteiten wijnstokken in Europa afkomstig zijn.

Vlezig

Kenmerk van een wijn die een volle en rijke smaakimpressie geeft, zonder stroefheid. Synoniemen

Vluchtige aciditeit

Een geheel gevormd door azijnzuur, mierenzuur en koolzuur geproduceerd tijdens de alcoholgisting. Deze zuren zijn nodig voor de ontwikkeling van het bouquet, de structuur en de ontplooiing van de wijn.

Vochtstress (vochtdeficiet)

Betreft het tekort aan water en de reactie daarop van de wijnstok. De vochtstress blokkeert de vegetatieve cyclus en beïnvloedt met name de kleuring, het bladverlies, de ontwikkeling van de suiker of een lage opbrengst van de oogst in bepaalde hittegolfperiodes.

Volume

Kenmerk van een wijn die de indruk geeft goed de mond te vullen.

Vuursteen

Aroma van een wijn met een mineraal karakter dat doet denken aan warme vuursteen, de gerookte geur van gebrand kruit of van tijdens het slijpen verhitte vuursteen.