Lexicon C

B

Breuk

Een verschijnsel dat een verlies aan helderheid van de wijn veroorzaakt door hoge concentratie van een element. De breuk die de naam draagt van het veroorzakende element wijst op een verslechtering van de colloïdale staat van een wijn. Het gevolg is een neerslag die gepaard gaat met troebeling van de wijn. Bijvoorbeeld

C

Caudalie

Van Caudal (staart) is de meeteenheid van de duur gedurende welke de smaak van de aroma's aanhoudt in de mond. Een caudalie staat gelijk met een seconde. Een grote wijn heeft een afdronk van 8 Caudalie of zelfs meer.

Chaptaliseren

De toevoeging van suiker aan de most, uitgevonden door Chaptal en gecontroleerd door de Europese regelgeving. Dit beoogt een beter evenwicht te krijgen in de wijn door het alcoholpercentage te verhogen als dit te laag is. De chaptalisatie wordt jaarlijks bij decreet vastgesteld afhankelijk van het oogstjaar, maar is in de zuidelijke streken over het algemeen verboden.

Chateau

In de Bordeaux streek verwijst het woord 'chateau' niet noodzakelijkerwijze naar een bouwwerk, maar eerder naar het domein van een bepaalde wijn. Bij een al of niet geklasseerd Bordeaux chateau is de wijn het resultaat van een heel bijzondere wisselwerking tussen het klimaat, de grond, de geplante druivenrassen en uiteraard de praktijken en tradities ingebracht door de ervaring van de wijnbouwer.

Colombard

Wit druivenras uit Zuidwest-Frankrijk dat aanwezig is in de Bordeaux streek en zeer bekend is in Cognac. Het geeft wijnen die in hun jeugd levendig, fruitig en aromatisch zijn.

G

Gecon- centreerd

Wordt gezegd van een rijke wijn, zowel wat betreft de diepe kleur als de kracht en verscheidenheid van zijn aroma's. De concentratie van een wijn is vaak het resultaat van het lang laten inweken van de druiven tijdens de vergisting. Dit wordt mogelijk gemaakt door een grote rijpheid van de druiven en een belangrijke concentratie aan tannines.

Gesloten

Wordt gezegd van een wijn die nog niet al zijn aromatische eigenschappen tot uiting brengt. Men moet hem laten rijpen opdat hij deze ten volle ontsluit. Een gesloten wijn ontwikkelt aroma's die abnormaal zwak zijn voor zijn kwaliteit of zijn terroir. Soms maakt een wijn een fase door waarin hij weinig expressief is naar verhouding van het wijnjaar of de verwachte kwaliteit. Dan zegt men dat hij gesloten" is."

Gesluierd

Wordt gezegd van een enigszins troebele wijn.

Gilde

Deze naar Bacchus, de oenologie of wijn genoemde verenigingen van vakmensen en wijnliefhebbers hebben als doel het promoten van een appellation of een wijngebied. Deze gildes houden de folklore van hun middeleeuwse oorsprong in stand met plechtige inhuldigingen en feesten, zoals wordt gedaan door zo'n stuk of twintig gildes die de Bordeaux streek rijk is.

H

Helder

Wordt gezegd van een wijn met een heldere en briljante kleur die geen zwevende deeltjes bevat.

Hoed

De vaste delen van de druif die door samen te klonteren een dikke massa vormen aan het oppervlak van de gistingskuip. De hoed vormt zich niet meteen. Pas na enkele dagen vormen de twee fasen zich

K

Karakter

Wordt gebruikt om een wijn te beschrijven Het karakter van een wijn verwijst naar zijn terroir, de gebruikte druivenrassen of de vinificatie. Bijvoorbeeld een 'open karakter' of een 'genereus karakter'.

Keldermeester

De naam van de persoon die verantwoordelijk is voor het hele proces in de kelder van de vinificatie tot de bewaring van de wijnen.

Kloon

Alle wijnstokken die afkomstig zijn van één enkele wijnstok, die moederwijnstok wordt genoemd, en die genetisch identiek zijn.

Kneuzen

Bewerking die eruit bestaat de druiven na het verwijderen van de steeltjes te kneuzen om te zorgen dat het sap vrij kan komen. Voordat er efficiënte machines kwamen, werd dit met de voeten gedaan.

Kurksmaak

De wijn krijgt een kurksmaak door kurken van slechte kwaliteit, door slechte hygiënische omstandigheden bij het bottelen, maar kan ook voorkomen ondanks het in acht nemen van de meest strikte bottelnormen.

M

Maceration carbonique

Vinificatiewijze die vooral wordt gebruik voor de productie van sommige primeur wijnen. Het vrijkomen van de aroma's wordt bevorderd door een maceratie in de hele druiven in afwezigheid van zuurstof. De vergisting van de suikers begint door de werking van de enzymen van de druif. Deze zet zich normaal voort door de werking van de gisten na toevoeging van zuurstof.

R

Rechtlijnig

Wordt gezegd van een wijn die geen onaangename nasmaak achterlaat die aan enige fout kan doen denken. Er wordt ook wel gesproken van een eerlijke of pure wijn.

W

Warm

Wordt gezegd van een wijn die met name door zijn rijkdom aan alcohol een warm smaakgevoel geeft.

Wrang

Wordt gezegde van een zeer uitdrogende wijn met een belangrijke of ruwe tanninestructuur. Op de astringentieschaal is Wrang sterker dan Ruw en minder sterk dan Atramentaire"."