Lexicon O

H

Houtsmaak

Wordt gezegd van een wijn die op vat gerijpt is. Deze smaak gaat bij jonge op vat gerijpte Bordeaux wijnen gepaard met de geur van geroosterd brood, die geleidelijk verandert in vanille, mokka, chocolade of kokosnoot. De houtsmaak komt door de tannines die aanwezig zijn in het hout van vaten waarin de wijn gerijpt is.

O

Oenologie (vinologie, wijnkunde)

Wetenschap die de wijn bestudeert

Oenoloog

Wijntechnicus, houder van het Diplôme National d'œnologie (Nationaal oenologiediploma) . Zijn functie is het maken van de wijn en het toezicht op de vinificatieprocessen, maar ook het adviseren van de producenten en handelaars. Hij is als enige wettelijk bevoegd om bepaalde praktijken te verrichten tijdens het maken van de wijn (behandelingen, filtraties)

Oïdium

Een druivenziekte die wordt veroorzaakt door een klein schimmel en die tot uiting komt door een grijze kleur en uitdroging van de druiven; wordt behandeld met zwavel.

Ontbladeren

Deze operatie, die eruit bestaat de bladeren te verwijderen die de druiventrossen bedekken, verbetert het rijpen van de druiven en vermindert het risico van bepaalde ziektes (slechte rotting). Dit handmatig of mechanisch verrichte werk is van invloed op de kwaliteit van het eindproduct op het moment van de oogst.

Open

Wordt gezegd van een wijn die klaar is om te drinken, als een bloemboeket op zijn hoogtepunt.

Opvoeding

Alle bewerkingen vanaf het einde van de malolactische gisting tot aan het bottelen. Het opvoeden van de wijn heeft ten doel hem te stabiliseren, te klaren, maar ook om de creatie van complexe aroma's te bevorderen door de kwaliteit en de rijkdom te verhogen. Het opvoeden in eiken vaten is een zeer veel gebruikte methode voor het maken van de grote Bordeaux wijnen.

Organoleptisch

De eigenschappen van een wijn die zintuigelijk worden waargenomen, zoals de kleur, de geur en de smaak.

Oxidatie

Resultaat van het contact tussen wijn en de in de lucht aanwezige zuurstof. Vóór de vergisting vormt het een risico en na de vergisting veroorzaakt het een fout. Maar tijdens de opvoeding op vat in afwezigheid van zuurstof zorgen de poriën in het hout voor een minuscule hoeveelheid zuurstof die gunstig is voor het stabiliseren van de kleur en voor de ontwikkeling van de aromatische rijkdom. Men spreekt dan van gecontroleerde toevoeging van zuurstof.

W

Wijnliefhebber

Iemand die van wijn en alles daaromheen houdt; al of geen kenner. Een wijnliefhebber komt op enig moment in zijn leven altijd een Bordeaux tegen.