Lexicon M

G

Gemaderiseerd

Deze term kwalificeert een wijn die tijdens zijn te lange rijping de smaak van madeira en een amberkleur heeft gekregen. De term gemaderiseerd duidt op een wijn aan het eind van zijn leven.

M

Maceratie (inweken)

Bewerking die eruit bestaat de druivenmost in contact te laten met de vaste delen van de druif (schil) om er de gewenste bestanddelen aan te onttrekken zoals de tannines, de aroma's en de kleurstoffen.

Magnum

Een fles met een inhoud van anderhalve liter, ofwel het equivalent van twee flessen van 75 cl.

Malbec

Een rood druivenras dat aanwezig is in de hele Bordeaux streek. Het wordt soms ook Cot genoemd en houdt van warme grond. Het produceert donkere wijnen. Hun voornaamste aroma's zijn viooltje en pruim. Ze bezitten een belangrijke tanninestructuur.

Mannelijk

Wordt gezegd van een wijn die gestructureerd, sterk en krachtig is.

Meeldauw

Een ziekte veroorzaakt door een schimmel die de groene organen van de wijnstok, met name de bladeren, aantast.

Melkzuur

Zuur verkregen door malolactische vergisting. Deze vergisting produceert secondaire aroma's van het melkachtige type (boter, room, verse yoghurt). Melkzuur verhoogt de chemische stabiliteit van de wijn en maakt hem soepeler.

Mignonnette

Klein flesje met een inhoud van 5 cl, ideaal om een wijn te ontdekken. Deze flesjes worden bij uitstek verspreid in hotels, vliegtuigen, treinen en speciale winkels. Een consumptievoorwerp maar ook een verzamelobject, als begeerd kunstvoorwerp.

Millerandage

Onvolkomen ontwikkeling, blokkering van de groei van de druiven.

Mineraal

Bij het wijnproeven is een minerale wijn verwant aan een aromafamilie die doet denken aan gesteente, zoals de geuren van kalk, vuursteen, aarde, leisteen, grafiet of in de zon verwarmde kiezelsteen. In de mond kan een impressie van dynamiek" worden waargenomen. Zilte tonen worden vaak als mineraal gekwalificeerd."

Moelleux (zoet)

Een kwalificatie die wordt toegepast op zoete witte wijnen met natuurlijke restsuikers in mindere mate dan de liquoreuze wijnen. Wordt ook gezegd bij het proeven van een droge wijn waarvan het vet de aciditeit overheerst.

Most

Vers druivensap voordat de vergisting is afgelopen. Er wordt gesproken van most in vergisting.

Muid (mud, okshoofd)

Afkomstig van het Latijnse modius" dat hoofdmaat betekent. Deze oude vatmaat verschilde afhankelijk van de regio's in navolging van een koninklijk besluit van Henri IV dat bepaalt dat 1 "muid" overeenkomt met 200 pinten in Saint-Denis of 300 pinten in Parijs ofwel bijna 380 liter. Heden ten dage komt de halve "muid" die wijd verbreid is voor het transport van wijnen en sterke dranken overeen met een dik vat van 500 à 650 liter."

Muscadelle

Een wit druivenras uit de Bordeaux streek dat zeer geurige wijnen geeft, die doen denken aan geperste sinaasappels en muskus.

Muskachtig

Wordt gezegd van een geur die aan muskus doet denken. In de Bordeaux streek te vinden in de wijnen afkomstig van de Muscadelle druif en, na rijping, in het bouquet van de rode wijnen.

V

Verschaald

Wordt gezegd van een wijn die zijn bouquet geheel of gedeeltelijk heeft verloren door oxidatie.

Z

Zoetig

Wordt gezegd van een wijn die onaangenaam zoet is met een geringe aciditeit.